“Szeretem látni az emberek arcán az elégedettséget, amikor egy jó ételt esznek”

Elsősorban a külföldi vallásos zsidókra épít a budapesti kóser étterem biznisz, de a Síp utcai Kóser Deli fontosnak tartja, hogy olyan áron kínálja az ételeket, hogy egy magyar család számára is megfizethetőek legyenek. És ezt meg is hálálják a vendégek. Riport.

Ebédidőben érkezem meg a Síp utcai Kóser Delibe, ahol már szinte minden asztalnál vendégek ülnek az emeleti étteremben. A szakács a menüről egyeztet, a pult mögötti félig nyitott konyharészben a mesgiách vizsgálja a zöldségeket. Levágja a saláta szárát és minden egyes levelet megnéz, nincsenek-e bogarak benne, majd beáztatja az egészet egy Izraelből hozott tisztító folyadékba.

„A járvány előtt még az is előfordult, a lépcsőn is sorban álltak a vendégek, hogy itt ehessenek”, meséli Póth Gábor, a Kóser Deli üzletvezetője, aki a megnyitás óta irányítja az éttermet, majd hozzáteszi, a vendégeik főként külföldi vallásos zsidók Amerikából, Izraelből, akik a járvány miatt most kevesebbet utaznak.

„A forgalmunkon pontosan lehet érezni, hogy mikor van nyitva Izrael”, mondja Póth Gábor.

Egyes vendégek szerint a város egyik legjobb pizzáját itt készítik

Az utazási korlátozások mellett az időjárás is befolyásolja, mennyi vallásos zsidó turista van Budapesten, főként márciustól indul be a szezon, amikor már melegebb van. De akármennyire is a külföldiekre épül a budapesti kóser étterem biznisz, a Kóser Deli fontosnak tartja, hogy olyan áron kínálja az ételeket, hogy egy magyar család számára is megfizethető legyen.

„Nem emeltünk egyáltalán a járvány idején, egészen mostanáig, de ez is azért van, minden drágul, mert egekben vannak a zöldségárak”, mondja Póth Gábor.

Az általános élelmiszerár-emelkedés azonban szinte minden éttermet érinti, holott a Kóser Delinek ezen kívül számos más, kóser alapanyagot drágábban kell beszereznie, mint az átlag vendéglátóhelyeknek.

Vannak termékek, amiknek nem kell külön kósernek lenniük, ilyen például a liszt és a tojás, ezeknek a minőségét a zöldségekhez hasonlóan a mesgiách ellenőrzi. Mivel azonban a Kóser Deli tejes étterem, ezért a kóser tejtermékeket főként Angliából, Ausztriából, Szlovákiából és Németországból kell beszerezniük.

„Nincs Magyarországon kifejezett kóser tejtermékeket gyártó cég. Ehhez nem elég nagy a kereslet, és ez kevésbé éri meg a termelőknek, mint kóser húst előállítani”, magyarázza Póth Gábor.


Arra a kérdésre, miért épp tejes étterem lett a Kóser Deli, azt mondja, a tulajdonos, vagyis a Budapesti Zsidó Hitközség döntött annak idején arról, hogy ezt a profilt választják, mivel van már egy másik, húsos konyhája a hitközségnek Zuglóban. A Síp utcai étterem konyhájának nagysága is inkább a tejes profilt teszi lehetővé.

És mivel a hagyományos zsidó ételek közül a legtöbb húsos, ezért a kínálatban nem annyira jellegzetes zsidó ételeket találunk, hanem pizzát, tésztákat vagy akár reggelire rántottát, bundáskenyeret, de például sóletet és néhány izraeli ételt – humuszt, saksukát és tehinát – is majdnem mindig lehet náluk enni.

„A vendégeink szerint a pizzánk a tíz legjobb között van a városban. De én ebben nem akarok véleményt mondani, viszont az biztos, hogy a célunk az, jó legyen, amit kínálunk”, mondja Póth Gábor.

A mozgalmasság fogta meg a vendéglátásban

Az üzletvezető diákként az Anna Frank Gimnáziumba, majd az ORZSE judaisztika szakára járt, ám azt már az egyetemen tudta, hogy nem akar tanítani. Ezért kezdett el dolgozni először az apósa mellett egy kóser üzletben, aztán a Dohány utca 32.-ben, a Semes pékség tulajdonosának, Győrfi László kóser élelmiszerüzletét vezette. Ezután kérte fel őt a neológia a Kóser Deli mendzselésére.

„A vendéglátásban a kezdetektől fogva nagyon tetszett a mozgalmasság, az, hogy nem egy irodában kell dolgozni. Nagyon fontos nekem az is, hogy látom az emberek arcán az elégedettséget, amikor egy-egy jó ételt esznek”, meséli.

Annak ellenére, hogy kóser éttermet vezet, Póth Gábor eszik nem kóser ételeket is, de szigorúan csak az étteremtől messze, hogy tiszteletben tartsa az ideérkező vendégek igényeit, ami a legfontosabb neki. A családjával nagyünnepeken járnak zsinagógába és néha egy-egy péntek este is ellátogatnak ide. Van egy 4 és egy 9 éves kisgyereke, akiket szeretne már zsidó közösségi eseményekre vinni, de a járvány miatt alig tudtak az utóbbi 1-2 évben ilyen programokra járni. De Póth Gábor bízik abban, hogy hamarosan vége lesz a pandémiának, és újra szabadabb lesz az élet mind a család, mind az étterembe látogató vendégek számára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp