Magyar testvérpár képviseli Izraelt a pekingi téli olimpián

Szőllős Noa és testvére Barnabás a téli olimpia alpesisí-versenyein indulnak majd izraeli színekben.

A Szőllős család azután döntött úgy, hogy Noa, Barnabás és Benjámin izraeliként folytatják a versenyzést, hogy 2017-ben a Magyar Síszövetség egy vitatott orvosi igazolás miatt két évre eltiltotta a gyerekeket. Azért esett a választás Izraelre, mert az édesapa, Szőllős Péter magyar-izraeli kettős állampolgár, korábban izraeliként versenyzett, és edzőként, valamint szövetségi kapitányként is ott dolgozott évekig.

Szőllős Noa a 2020-as Lausenne-i téli ifjúsági olimpián (Fotó: Sandro Halank / Wikimedia Commons)

Szőllősék álma már akkor az volt, hogy részt vehessenek a 2022-es téli olimpián. A álom most teljesülni látszik, mivel az Izraeli Olimpiai Bizottság döntése szerint Noa és Barnabás is a jövő héten Pekingbe induló izraeli csapat tagja lett.

A 23 éves Barnabás tavaly a 13. helyen végzett az olaszországi Cortina d’Ampezzóban zajló alpesisí-világbajnokság alpesi összetett versenyében. Ez a legjobb eredmény, amelyet izraeli vagy magyar síelő valaha el tudott érni alpesisí világbajnokságon. A 18 éves Noa 2020-ban a Lausenne-i téli ifjúsági olimpián szerzett két érmet Izraelnek.

A két testvérrel fog tartani édesapjuk, aki az edzőjük is egyben. A Szőllős család az ausztriai Murauban lakik, Noa és Barnabás ott készültek fel az olimpiára. Decemberben az i24NEWS csatornának is onnan adtak interjút, akkor még úgy tűnt, hogy a harmadik testvér, Benjámin is olimpiai résztvevő lehet. Az interjúban Noa arról beszélt, hogy szeretne a legjobb 30 között végezni az olimpia óriás-műlesikló versenyén.

Az izraeli csapatot összesen hat sportoló alkotja. A Szőllős testvéreken kívül egy rövidpályás gyorskorcsolyázónak és három műkorcsolyázónak, köztük az ortodox zsidó Hailey Kopsnak lehet szorítani az olimpián.

A XXIV. téli olimpiai játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezik a kínai Pekingben.

Ortodox zsidóként fogja képviselni Izraelt a téli olimpián a 19 éves műkorcsolyázó – Kibic Magazin

Hailey Kops egy rabbival is konzultált arról, hogy versenyezhet-e szombaton, amennyiben szükséges lenne. A 19 éves Hailey Kops egy amerikai modern ortodox zsidó családból érkezik a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpiai játékokra. Kops Izraelt fogja képviselni páros műkorcsolyában, a tapasztalt Jevgenyi Krasznopolszki oldalán. A fiatal műkorcsolyázó néhány éve kapott izraeli állampolgárságot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp