Meghalt Setét Jenő

A Wallenberg-díjjal kitüntetett roma polgárjogi aktivistára ma este gyertyagyújtással emlékeznek a bazilika előtti Szent István téren.

Setét Jenő halálhírét kedd reggel a Roma Sajtóközpont jelentette be. Mint írják, Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, a Phralipe roma szervezet aktivistája volt.

Setét Jenő (Fotó: Roma Sajtóközpont / Facebook)

A Roma Polgárjogi Alapítványnál 1995-től kezdett dolgozni, ahol kilakoltatási és diszkriminációs eseteknél végzett háttérmunkát. A lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé vált Magyarországon. Később olyan jogvédő szervezetek vették igénybe szaktudását, mint a TASZ vagy a NEKI. Létrehozta a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén nagy tömegeket vitt az utcára évről évre egy békés felvonuláson.

2020-ban Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki. A roma polgárjogi aktivista azért részesült az elismerésben, mert “mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”. Setét Jenő a díjjal járó pénzösszeget a Gyöngyöspatán működő roma tanodának adományozta.

Setét Jenő a gyöngyöspatai roma tanodának adja a Wallenberg-díj pénzösszegét – Kibic Magazin

A roma polgárjogi aktivista azért döntött így, mert a kormány nem hajlandó kifizetni a szegregáció miatt a gyöngyöspatai romáknak jogerősen megítélt kárpótlást. A Raoul Wallenberg-díjjal múlt hét csütörtökön kitüntetett Setét Jenő a Hírklikknek nyilatkozva mondta el, hogy a díjjal járó pénzösszeget a Gyöngyöspatán működő roma tanodának adományozza.

Az Idetartozunk! Egyesület, a RomNet és a Roma Sajtóközpont gyertyagyújtással, néma főhajtással és közös imával emlékezik ma este 18 órakor a Szent István-bazilika előtti téren a tragikus hirtelenséggel elhunyt polgárjogi aktivistára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp