Az ENSZ szerint sem megengedhető a holokauszttagadás

Ahogy a holokauszt túlélők száma csökken, a holokauszt tagadása úgy növekszik ijesztő sebességgel – mondta a javaslatot benyújtó izraeli ENSZ nagykövet.

A javaslatot Gilád Erdán izraeli ENSZ nagykövet terjesztette be, és 114 ország támogatásával az ENSZ Közgyűlése bejegyezte, egyedül Irán fejezte ki ellenvetését azzal, hogy a határozat Izrael újabb kísérlete, hogy „kihasználja a zsidó emberek múltbeli szenvedését az elmúlt hét évtizedben elkövetett bűncselekmények fedezeteként.”

Teherán azonban korábban nem fizette be az ENSZ-tagsági díját, ezért nem szavazhatott.

Az állásfoglalás a holokauszt tagadásnál a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) definícióját használja. A határozat megköveteli, hogy a közösségi média hálózatai távolítsák el azokat a bejegyzéseket, amelyek az IHRA definíciója szerint érintettek, írja az ujkelet.live.

Erdán az állásfoglalást ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy

„A holokauszt tagadása rákként terjed. Szemünk láttára terjedt el. Azért terjedt el, mert az emberek úgy döntöttek, hogy felelőtlenek és kitérnek a felelősségre vonás elől.”

„Ahogy a holokauszt túlélők száma csökken, a holokauszt tagadása úgy növekszik ijesztő sebességgel. A túlélők számának csökkenésével egyidejűleg a fiatalabb generációkat a közösségi médiában arra tanítják, hogy kételkedjenek a valóságban, és bízzanak a megtévesztésben” – folytatta, hozzátéve azt is, hogy a közösségi platformok „kibújnak a felelősség alól.”

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a szolgáltatók felelősségére, akik arra hivatkoznak, hogy ők csak a felületet és a szolgáltatást biztosítják, így a tartalom nem kérhető számon rajtuk és kijelentette, hogy kikerülve a felelősséget, a gonoszság egyre inkább nőni fog, ilymódon a közösségi média óriásai nem bújhatnak el többé a platformjaikon terjedő gyűlölet mögé.

Erdán nagyköveti megbízatása legfontosabb kezdeményezésének nevezte a beiktatott határozatot.

A kezdeményezéshez „társsegítőként” Németország is csatlakozott a múlt hónapban, amikor felajánlotta segítségét a tárgyalási folyamatban.

A hónap elején, amikor Erdán újságíróknak bemutatta a határozat javaslatot, elismerte, hogy mint minden közgyűlési határozat ez sem fog végrehajtási mechanizmust maga után vonni. Ugyanakkor reményét fejezte ki aziránt, hogy új „nemzetközi mérce” felállításával a holokauszt tagadásának és a közösségi platformok vezetőitől elvárható válaszlépések felállításával az állásfoglalásnak jelentős következményei lesznek a jövőbeli diskurzusra.

Az állásfoglalás úgy határozza meg a holokauszttagadást, mint

– a holokauszt vagy annak fő elemei, beleértve a náci Németország kollaboránsai és szövetségesei, mentésére vagy hatásának minimalizálására irányuló szándékos erőfeszítések;

– a holokauszt áldozatai számának minimalizálása a megbízható forrásokkal ellentétben;

– a zsidók hibáztatása a saját népirtásukért illetve megpróbálni elmosni a felelősséget a náci Németország által kidolgozott és működtetett koncentrációs és haláltáborok létrehozásáért más nemzeteket vagy etnikai csoportokat hibáztatva;

– olyan kijelentések, amelyek a Soát pozitív történelmi eseménynek minősítik.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp