Alsógödön készülnek a New York-i zsidók kalapjai

Évente több ezer fejfedővel látják el New York, London és Izrael zsidó közösségeit az alsógödi Sunemar kalapházból. Számos magyar híresség is viseli kalapjaikat, de gyártottak a világhírű olasz Borsalino kalapgyárnak is.

Százados Zoltán először egy nagyobb cég keretében gyártott különféle kalapokat, termékeik minőségéről talán a legjobb bizonyítvány, hogy 1995-től a világhírű olasz Borsalino kalapgyárnak is dolgoztak. A Borsalino azóta is a kalapok Rolls-Royce-sza, megrendelőik között Winston Churchilltől és Theodore Roosevelt elnöktől kezdve Al Capone-n át sok híresség megfordult náluk. 2002-ben azonban kivált a cégből Százados, és megalapította a Sunemart, amely ekkortól már kifejezetten a zsidó, azon belül is a hászid zsidó közösség illetve egy ideig az erdélyi gábor-cigányok kalapjainak gyártására szakosodott, eleve az exportot megcélozva.

Százados Csaba Fotó: Sebestyén László, forbes.hu

„Ha a vallás előírja, a kalap kell” – mondja a Forbes-nak Zoltán fia, Százados Csaba, aki a kalapok gyártásával foglalkozik a cégben.

Bár a covidos évek a Sunemart is megviselték, máig jó döntésnek bizonyult, hogy csak néhány fajta kalapra specializálódtak. Egy 11 négyzetméteres műhellyel indultak Újpesten, ma Gödön 240 négyzetméteren gyártanak, de már ezt is kezdik kinőni.

Nagyjából 2000-től egyébként is jelentősen megcsappant a kereslet a Magyarországon gyártott kalapok iránt a sapkadivat, na meg persze a kínai kalapok betörésével – mondja Csaba.

A Sunemarnál tavaly 17-18 ezer kalap készült, ami a 2020-as számnál jobb, de még nem közelíti meg rekord évüket, 2018-at, amikor 26 ezer kalap hagyta el a gödi kalapműhelyt.
Minden terméküket exportálják, az áru 70 százalékát Izraelben, a fennmaradó szűk egyharmadát pedig az Egyesült Államokban és Angliában kalapüzlettel rendelkező nagykereskedőknek adják el.
Kanadában, Franciaországban is nagy létszámú zsidó közösség él, a Sunemar mégsem földrajzi értelemben bővülne, hanem jelenlegi partnereinek szállítana többet. „Ez nem az a világ, hogy megfogom a 10 legjobb kalapomat és bemegyek egy olyan üzletbe, ahol még nem árulok, hogy tessék, áruljátok. Őket ez nem érdekli, csak az, hogy hallják, hogy ez jó, meg, hogy mit vesz a másik”.

Magyarországon csak a Sunemar gyárt a zsidó közösségeknek kalapokat, világszerte pedig nagyjából 6-8 ilyen cég van, Európában például Spanyol-, Lengyel-, Cseh- és Olaszországban.

A Sunemarnál minden kalap fekete, persze nem mindegy milyen fekete: ők a kékesfeketét preferálják, és zsidó közösségtől, rabbitól függően variálódik a karima szélessége, a fejrész magassága, de az is, hogy mennyire van kikeményítve a kalap.
A neológ zsidók számára készített kalapok szemre alacsonyabbak, karimájuk keskenyebb, tapintásra pedig puhábbak, nincsenek annyira kikeményítve, mint a tradicionális kalapok,
előbbieket az Egyesült Államokban keresik jobban, utóbbiakat Izraelben.

A díszítésekkel lehet még variálni, a kalapok belsejébe pedig az adott megrendelő (forgalmazó) saját logóját teszik, de azért bizonyos típusoknál ott van a „Made in Hungary” felirat is. A hászid zsidók számára gyártott kalapokat ők 50-100 euróért (18-36 ezer forintért) értékesítik, abban a például brooklyni üzletben pedig, ahol végül landolnak a gödi kalapok, 150-200 euróba kerülnek. Egy Bolsarinohoz ennek négy-ötszöröséért lehet hozzájutni. A covid miatt megugró előállítási költségek miatt a Sunemarnál 30 százalékos volt az áremelés.

Tavalyi mérlegük még nem készült el, de a 2020-as mintegy 241 millió forintos árbevétel után 300 millió forint fölé várja a forgalmat az ügyvezető, annak köszönhetően, hogy a tavalyi második félévben már magára talált a piac. A Sunemarra már vételi ajánlatot is kaptak, hogy mennyit ajánlottak érte, azt Csaba nem árulja el, de nem adták el. „Ennek az értéke sokkal nagyobb, az eszmei értéke is a családunk számára (…) sokszor egyensúlyoztunk a szakadék szélén, de sikerült talpon maradnunk, ezt, amit itt létrehoztunk, nem lehet csak úgy odaadni”.

A teljes cikk itt olvasható

Váratlan: Alsógödön készülnek a New York-i zsidók 50 ezres kalapjai | Forbes.hu

Százados Csaba egyik ismerőse nemrég Izraelig repült, ahol egy felkapott jeruzsálemi üzletben vett magának kalapot egy temetésre. Csak hazatérve jött rá, hogy akár lakóhelyétől pár száz méterre is megvehette volna ugyanazt, merthogy magyar kezekkel éppen ott készült: a Pest megyei Gödön.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp