Mélyponton az Izrael ellen bojkottot hirdető Ben & Jerry’s anyacégének részvényei

Soha nem látott mélypont és veszteség alakult ki a Ben & Jerry’s-nél, ami tavaly júniusban jelentette be, hogy 2023. januárjától már nem engedi izraeli franchise-tulajdonosának, hogy fagylaltjukat a telepeken értékesítse.

Tavaly júniusban a Ben & Jerry’s bejelentette, hogy 2023. januárjától már nem engedi izraeli franchise-tulajdonosának, hogy fagylaltjukat a telepeken értékesítse, de továbbra is árulhatja Izrael 1967 előtti határain belül.

Az izraeli részleg vezetője, Avi Zinger elfogadhatatlannak nevezte a cég döntését és arra kérte az izraeli kormányt és a fogyasztókat, hogy utasítsák el az ilyenfajta Izrael-ellenes megnyilvánulást hozzátéve, hogy a fagyit hagyják ki a politikából. Ekkor Zinger szerződését felbontotta a Ben & Jerry’s anyacége, a Unilever Global.

A többek között a Ben & Jerry’s fagylaltgyártó céget is birtokló társaság részesedése a múlt héten hirtelen mintegy 12%-kal esett vissza, összességében pedig 20,7%-al, azaz a 4356 [GB100] árfolyamon jegyzett részvény, hat hónappal később 3450 körüli árfolyamra zuhant, miközben a fő versenytárs, a Nestle részesedése 5%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.

A kirívóan magas bukást a politikusok és az érdekelt felek az Unilever ellen mintegy fél éve zajló többnyire sikeres bojkottjával hozták összefüggésbe, írja az ujkelet.live.

Az óriásvállalat veszteségét azonban a szakemberek számos más – többek között a COVID-pandémia, a cég diverzifikációja és más irányú befektetései illetve az indokolatlanul magas zuhanást a véletlen egybeesések számlájára is írják, kizárva azt, hogy a Júdea és Szamáriai értékesítés befagyasztása lett volna egyértelműen az a pillangószárny, amely elindította ezt a tornádót.

Mindenek mellett tény, hogy az Unilevert az elmúlt hónapokban egymást követő válságok láncolata sújtotta, amely azzal kezdődött, hogy az Egyesült Államok bojkott-törvényt elfogadó államaival való együttműködés révén az izraeli Külügyminisztérium és a zsidó közösségek számos országot rá tudtak venni az Unilever elleni bojkott végrehajtására, amely befektetések, részesedések és nyugdíjalapok visszavonásához vezettek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp