Mazsihisz: A zsidó közösséget hagyják ki a kampányból

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetősége a közelgő kampányidőszak kapcsán fogalmazott meg kérést a politikai pártok felé.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetősége fontosnak tartja, hogy mindenki szabadon, egyéni felfogása és értékrendje szerint választhasson a neki tetsző politikai pártok közül” – olvasható abban a közleményben, amelyet a Mazsihisz juttatott el a sajtónak a parlamenti választások hamarosan kezdődő hivatalos kampányidőszakával kapcsolatban.

„A korábbi kampányok során is kinyilvánítottuk, a Mazsihisz, mint a magyarországi zsidóság legitim képviselete, semmilyen módon nem kíván részt venni a választási kampányban és ennek tiszteletben tartására kér mindenkit” – írják.

A közleményben hangsúlyozzák, Izrael Állam nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman korábbi nyilatkozatára utalva:

„elvárjuk, hogy Izraelt és a zsidó közösséget hagyják ki a kampányból”.

„A Mazsihiszen belül egyértelmű konszenzus van arról, hogy Szövetségünk pártpolitikai kérdésekbe nem kíván beavatkozni, vallási felekezetként ilyen ügyekben nincs és nem is lehet illetékessége” – közölte a Mazsihisz vezetősége.

Márki-Zay: Nagyra értékelem azokat a fideszeseket, akik Bayer Zsolt pártjában felvállalják zsidó származásukat – Kibic Magazin

Az ellenzék közös kormányfőjelöltje reagált azokra a vádakra, amelyek szerint antiszemita lenne. Márki-Zay Péter vasárnap a Facebook-oldalán közzétett videóban (15:15-21:20 percnél) többek között arról beszélt, hogy a „Fideszben van néhány zsidó, bár nagyon kevés”, akiket viszont nagyra értékel amiatt, hogy „ Bayer Zsolt pártjában felvállalják zsidó származásukat.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp