Magyarul is megjelenik „az életben maradt Anne Frank” regénye

A magyar származású Edith Bruck legújabb könyve elnyerte a legrangosabb olasz irodalmi díj ifjúsági zsűrijének díját. A híres olasz író, Primo Levi biztatására kezdte el lejegyezni a holokauszttal kapcsolatos emlékeit.

2021 nyarán Az elveszett kenyér című regényével Bruck Edith Olaszországban élő magyar író lett a Viareggio-Repaci irodalmi díj egyik győztese. A magyar származású, de 1955 óta Olaszországban élő költő, író, rendező ugyanezzel a könyvével tavaly bekerült a másik tekintélyes olasz irodalmi díj, a Premio Strega öt döntős írója közé is.

A kötet január végén magyarul is megjelenik az Európa Könyvkiadó gondozásában a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, írja a konyvesmagazin.hu.

Az elveszett kenyér [előrendelhető]

Hogy semmit ne feledjen, és mások se feledjenek, Bruck Edith első könyvének megjelenése után hatvan évvel ismét felidézi gyerekkorát, majd pedig életének azt az időszakát, amikor télen-nyáron ugyanabban a facipőben taposta a földet Auschwitzban, aztán Németország különböző koncentrációs táboraiban. Csodával határos módon életben maradt. Megpróbált volna új életet kezdeni, de hol, hogyan, kivel?

A fülszöveg a következőt árulja el a könyvről:

„Hogy semmit ne feledjen, és mások se feledjenek, Bruck Edith első könyvének megjelenése után hatvan évvel ismét felidézi gyerekkorát, majd pedig életének azt az időszakát, amikor télen-nyáron ugyanabban a facipőben taposta a földet Auschwitzban, aztán Németország különböző koncentrációs táboraiban. Csodával határos módon életben maradt. Megpróbált volna új életet kezdeni, de hol, hogyan, kivel? Háta mögött tragikus véget ért életek, többek között a szüleié, előtte valóságos és érzelmi romhalmazok. Egyedül érzi magát az idegen világban, ahol a befogadás és a meghallgatás szándéka nulla, úgy határoz tehát, hogy elszökik.
Mesél a saját családja körében megtapasztalt elidegenedésről, aztán arról, hogyan próbált meg Izraelben gyökeret ereszteni, majd pedig arról, hogyan talált magának egy teljesen új életformát, amikor egy hozzá hasonló száműzöttekből álló tánccsoporttal bejárta fél Európát, és végül Olaszországban kötött ki. Ott egy szépségszalonban kezdett el dolgozni, amelyet főleg az ötvenes évek végi Róma nagyvilági életének szereplői látogattak. Akkor találkozott a költő és rendező Nelo Risivel, akivel egy életen át egymás társai lettek, művészi és érzelmi szövetségük több mint hatvan éven át tartott.”

Bruck Edith 1931-ben született Tiszakarádon, zsidó családban, és gyerek volt, amikor a második világháború alatt az egész családját deportálták, ő maga több koncentrációs tábort is megjárt. A háború után élt Magyarországon, Csehszlovákiában és Izraelben, végül az ötvenes évek közepén költözött Olaszországba, ott is telepedett le.

Kapcsolódó cikkünk:

Rangos olasz díjra jelölték a magyar és zsidó származású Bruck Edithet – Kibic Magazin

Bruck Edit a híres olasz író, Primo Levi biztatására kezdte el lejegyezni a holokauszttal kapcsolatos emlékeit. Nemrég Ferenc pápa kereste fel otthonában a 90 éves alkotónőt. Hatvankét címből választották ki az olasz Strega-díj döntéshozói azt a tizenkét szerzőt, akiknek könyvei tovább versengenek az elismerésért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp