Izraelben is bevetették a Pegasus kémszoftvert

Benjamin Netanjahu ellenfeleit figyeltették meg vele.

Megfigyelte az izraeli rendőrség az NSO Group kémprogramjával 2020-ban a Benjamin Netanjahu akkori kormányfő elleni tüntetések szervezőit – számolt be a The Guardian kedden.

A lap az izraeli Calcalist nevű újságra hivatkozva hozzátette, hogy a tüntetések szervezőin kívül megfigyelték a korrupciógyanús polgármestereket, valamint más gyanúsnak vélt embereket is.

Az izraeli szabályozás szerint a kémszoftvert csak bírói engedéllyel, valamint a legfőbb ügyész jóváhagyásával vethették be, azonban a lap azt írja, hogy a törvényi szabályozást figyelmen kívül hagyva figyeltek meg embereket.

Az izraeli rendőrségnek a Pegasust gyártó cég 2013-ban 2,7 millió sékelt (több mint 270 millió forintot)  számlázott ki, feltehetőleg a szoftver alapváltozatáért.

Korábban kiderült, a Pegasus kémszoftvert Magyarországon is bevetették. Az viszont most merült fel először, hogy a lehallgatásoknak izraeli célpontjai is voltak.

Az NSO vezető tisztségviselői ugyanakkor korábban azt állították, hogy a szoftvert nem engedélyezték izraeli és amerikai telefonszámok elleni használatra. Cikk ugyan nem említi az erre vonatkozó forrásait, de állítják, hogy a kémprogram használatára vonatkozó parancsokat vezető hivatalnokok adták ki, és a rendőrség elektronikus lehallgatási szakemberei hajtották végre.

Az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát szellőztette meg egy nemzetközi oknyomozó együttműködés keretében a Direkt36. Mint kiderült, számos országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett. A botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Holokauszt túlélő leszármazottja volt az egyik újságíró, akit megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel – Kibic Magazin

Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a Direkt36 munkatársa, és az Index korábbi politika rovatának szerkesztője elmondta, hogy nehezen élte meg, hogy épp egy izraeli kémfegyverrel figyelték meg, amelynek használatát az izraeli védelmi minisztériumnak is jóvá kellett hagynia. Panyi Szabolcs volt az egyik újságíró, amelyet a Pegasus nevű kémszoftverrel megfigyeltek, derült ki a telex.hu cikkéből.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp