A Pfizer vezérigazgatója kapja idén a zsidó Nobelt

Albert Bourla a Genezis-díjjal járó egymillió dolláros jutalmat a holokauszt áldozatainak emlékét megőrző projektekre fogja felajánlani.

A zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjat olyan rendkívüli személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és rendkívüli személyiségével, illetve a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját. A díjat Jichak Hercog izraeli elnök adja át egy június 29-én Jeruzsálemben rendezett ünnepségen.

Albert Bourla

A díj odaítélésének bejelentése Bourla a Pfizernél végzett munkáját emelte ki, amely a koronavírus elleni egyik első védőoltást fejlesztette ki. A közlemény szerint Bourla győzelmét egy online szavazás határozta meg, amelyen 200 ezer ember vett részt.

Bourla azt nyilatkozta, hogy alázattal fogadja el a díjat, amely nem csak neki, de minden pfizeres kollégájának jár, akik „az elmúlt két évben válaszoltak a történelem sürgető hívására, és együtt hajlítottuk meg közös sorsunk ívét.”

„Zsidó családban nőttem fel, akik hittek abban, hogy mindegyikünk csak annyira erős, amennyire a közösségünk kötelékei; és hogy Isten mindannyiunkat arra hívott, hogy megjavítsuk a világot. Alig várom, hogy Jeruzsálemben személyesen vehessem át ezt a kitüntetést, amely a tudomány győzelmét és a jövőnk nagy reményét szimbolizálja”

– mondta a Pfizer vezérigazgatója.

A Genezis-díjjal egymillió dolláros jutalom jár. A korábbi díjazottak a nyereményt emberbaráti célokra ajánlották fel. Bourla a díjjal járó összeget a holokauszt áldozatainak emlékét megőrző projektekre fogja felajánlani, különös tekintettel a görög zsidó közösség által elszenvedett tragédiára. Bourla szülei, mindketten görög származású zsidók, a holokauszt túlélői voltak.

A Genezis-díj korábbi díjazottai:

2014 Michael Bloomberg
2015 Michael Douglas
2016 Itzhak Perlman
2017 Anish Kapoor
2018 Natalie Portman
2019 Robert Kraft
2020 Natan Saranszki
2021 Steven Spielberg
Ruth Bader Ginsburg 2018-ban életműdíjat kapott

A díjat 2013-ban indította el egy orosz-zsidó filantrópokból álló csoport, amelynek tagja az alapítvány jelenlegi elnöke, Stan Polovets is, és a díjat a The Genesis Prize Foundation által létrehozott 100 millió dolláros állandó alapítvány finanszírozza. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp