Zsidó üzletember méregdrága náci relikviákat vásárolna

Egy korábbi árverésen a vásárlók több tízmillió dollárt is fizettek volna az emléktárgyakért.

Egy zsidó üzletember megvásárolna egy náci hajóról származó sas- és horogkeresztes címert, amelyek most egy uruguayi raktárban állnak. A férfi nem szeretné, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek ezek tárgyak, inkább ő maga „ezer darabra” robbantaná fel.

A relikviákat majdnem árverésre bocsátották, de az Uruguayi Zsidó Bizottság vezetője és mások tiltakoztak, azzal érvelve, hogy rossz kezekbe kerülhet. Állítólag felajánlották az izraeli Yad Vashem Holokauszt Múzeumnak, amely elutasította.

2019-ben egy uruguayi bíróság kimondta, hogy a kormánynak el kell árvereznie a címert, és a bevételt a visszaszerző csapat mögött álló befektetőkhöz kell juttatnia. Korábbi jelentések azt állították, hogy a vásárlók több tízmillió dolláros ajánlatot tettek, írja a The Times of Israel.

Daniel Sielecki (64) argentin zsidó üzletember, aki jelenleg Uruguayban él, azt mondta egy helyi híroldalnak, hogy meg akarja vásárolni a sast – majd meg akarja semmisíteni –, hogy neonácik kezébe kerüljön.

„Amint a birtokomban lesz, azonnal ezer darabra robbantom” – mondta.

Szabadtéren felállított náci emlékmű Uruguay-ban

A Simon Wiesenthal Központ még júliusban közleményt adott ki, amelyben arra szólította fel Uruguayt, hogy ne a szabadpiacon adja el a címert, hanem egy múzeumnak.

„Mind a német hatóságok, mind a Wiesenthal Központ arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ilyen műalkotások nem szolgálhatják ki a növekvő szélsőjobboldali piacot és a fehér felsőbbrendűséget” – írta Shimon Samuels, a központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp