Lily Ebert: A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben

Megszületett a harmincötödik dédunokája a magyar származású holokauszt-túlélő TikTok sztárnak, aki életét a vészkorszakkal kapcsolatos felvilágosító munkának szentelte.

„Mindenki számára különleges dolog dédnagymamává válni, de nekem, aki túléltem a holokausztot, nagyon, nagyon különleges. Sohasem gondoltam, hogy eljutok idáig. Először is életben kellett maradnom, majd megélni ezt a kort. A nácik meg akartak minket ölni, és mi megmutattuk nekik, hogy nem tudnak.”

– mondta a legkisebb dédunoka januári születése után a Londonban élő Lily Ebert, aki 1923-ban Bonyhádon, Engelman Lívia néven született.

@lilyebert

Every baby is precious and a miracle ❤️ At 9️⃣8️⃣ Lily is now a great grandmother to 35 special great grandchildren 😍🥰 #98yearold #holocaustsurvivor #greatgrandma #socute #survivor #learnontitkok #strongwoman #tiktokgrandma #viral #jew #hungarian #baby #lovethis #socute #blowthisup

♬ You Are My Sunshine – Kina Grannis

Gyerekkorát Magyarországon töltötte, amíg 1944-ben az auschwitzi koncentrációs táborba nem deportálták. Anyját, öccsét és egyik lánytestvérét megölték. Két másik lánytestvérével együtt négy hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba küldték kényszermunkára, ahol az amerikai csapatok 1945 áprilisában felszabadították őket.

Ezután egy évet Svájcban töltött, 1946-ban pedig Izraelbe költözött. 1967-ben férjével, Samuellel és három gyerekével Angliába emigrált, ahol elkezdte megismertetni a világot a holokauszt borzalmaival. Jelenleg Észak-Londonban él, három gyereke, tíz unokája és immár 35 dédunokája van.

98 éves lesz a magyar származású holokaszt túlélő, aki TikTok sztár lett – Kibic Magazin

Lily Ebert a dédunokája segítségével készít videókat a holokauszttal kapcsolatban, milliós követőtábora lett. A dédunoka most azt kéri, küldjünk születésnapi jókívánságokat Lily-nek. A holokauszt-túlélő Lily Ebert december 29-én ünnepli 98. születésnapját. A TikTokon 1,5 millió követővel rendelkező magyar származású Lily a népszerű alkalmazást használja a holokauszt oktatására és tapasztalatainak megosztására dédunokája, Dov segítségével.

„Egész életét annak szentelte, hogy beszéljen a holokausztról” – mondta egyik dédunokája, a 18 éves Dov Forman, aki Lily Ebertnek TikTok oldalt is létrehozott, hogy segítse ebben a törekvésében. Több mint 1,6 millió követővel rendelkezik az oldal.

Forman és Ebert Lily fogadalma: Hogyan éltem túl Auschwitzot és merítettem erőt a továbblépéshez címmel egy – magyarul is megjelent – könyvet is írtak közösen, melynek előszavát Károly herceg brit trónörökös írta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp