Heisler András nagybátyja csodával határos módon élte túl a Duna-parti vérengzést

A nagybácsit kétszer fogták el a nyilasok, másodszor már a Duna-partra terelték. – Ma 10 órakor egy kisfilmet tesznek közzé a gettó felszabadításának 77-dik évfordulójáról a Mazsihisz Facebook oldalán.

Megemlékezést tartott a Mazsihisz elnöke a budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából hétfőn az Újlipótvárosban található Raoul Wallenberg emléktáblánál. Az alábbiakban a Mazsihisz elnökének beszédéből idézünk.

“1944-ben egy 19 éves egy zsidó fiú, két barátjával Újlipótváros svédek által védett házában talált menedéket. Onnan szökdöstek ki – az idősebbek tanácsa ellenére – hol élelmet beszerezni, hol éppen egy Fradi meccsre, mert egyikük fanatikus Ferencváros drukker volt. A nyilasok kétszer fogták el őket. Mindkét alkalommal menetoszlopba állították a zsidókat és irány a Duna part. Első alkalommal egy nagy fekete kocsi kanyarodott eléjük, kipattant belőle egy magas, ballonkabátos ember és hallatlan bátorsággal, magabiztossággal a fegyveres nyilasokat szétzavarva kiszabadította a halálraítélteket.

A második alkalommal a nyilasok újra elfogták a három fiatalt. Menetoszlop, Duna. Cipőket levenni – máig sem értem, ez hogyan vált a tömeggyilkosságok koreográfiájává – és gépfegyvertűz. 25 zsidó fogoly teste zuhant a Duna parti kövek közé.

A 19 éves fiú homlokáról egy lövedék lepattant, egy a nyakán úgy fúródott keresztül, hogy elkerülte az életfontosságú szerveket. A fájdalomtól ájultan zuhant a kövek közé, két legjobb barátjának holtteste rázuhanva befedte, s védte életét.

A nyilasok Duna parti vérengzésének túlélője, ma 96 évesen Izraelben él. Apai nagybátyámról van szó. Ő az, aki a Mindenható akaratából túlélte a sortüzet, Wallenberggel való találkozására, életének megmentésére mindig emlékezik. Wallenbergről, mint a világ legbátrabb emberéről beszél.”

(A teljes szöveg itt olvasható.)

Online és offline megemlékezések a budapesti gettó felszabadítása alkalmából

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi gettó felszabadításának 77. évfordulójára egy megemlékező filmmel tiszteleg, melynek premierje 2022. január 18-án, kedden 10 órától lesz látható a BZSH és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Facebook és YouTube oldalain.

A budapesti gettó felszabadítása alkalmából az EMIH rendezvénysorozatot szervez, amely a Duna-parti cipők emlékműnél indult január 17-én, majd a Zsilipben folytatódott, ahol Köves Slomó rabbi Szinetár Miklóssal beszélgetett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp