Meghalt Amerika legtöbbször letartóztatott rabbija, aki Martin Luther King mellett menetelt

92 éves korában elhunyt Israel Dresner rabbi, az amerikai polgárjogi mozgalom élharcosa.

„Szeretném, ha úgy emlékeznének rám, mint olyasvalakire, aki arra a talmudi tanításra hivatkozott, amelyet tikkun olamnak, a világ megjavításának neveznek, és remélem, hogy valamennyire hozzájárultam ahhoz, hogy a világ egy kicsit jobb hely legyen”

– mondta Dresner decemberben a CBS New Yorknak, miután vastagbélrákkal diagnosztizálták.

Israel Dresner rabbi

Israel Seymour Dresner 1929-ben született a Lower East Side-on, ortodox zsidó családban, Brooklynban nőtt fel, ahol apja csemegeboltot vezetett. Gyermekkorában jesivákba járt, de a koreai háborúban való szolgálat és egy izraeli kibucban végzett önkéntes munkát követően reform rabbi lett. A New York Jewish Weeknek adott 2011-es interjúja szerint aktivizmusát először 1947-ben gyakorolta, amikor egy manhattani brit tulajdonú üzlet előtt tiltakozott a brit kormány azon döntése ellen, hogy megakadályozza a zsidó bevándorlást Palesztinába.

Első letartóztatására 1961 júniusában került sor, amikor egy fehér és fekete aktivistákból álló vallásközi csoport keresztülutazott a déli országrészen a Freedom Ride (szabadság busz) elnevezésű, a buszpályaudvarok szegregációjának megszüntetését célzó buszút keretében. A következő három évben minden nyáron újra letartóztatták.

„Reform rabbi voltam, de mindig kipát viseltem” – mondta Dresner a Jewish Telegraphic Agency-nek 2011-ben, 50 évvel az első Freedom Ride után.

„Azt akartam, hogy az emberek tudják, hogy zsidó vagyok.”

Dresner 1962-ben találkozott először Martin Luther Kinggel. Azon a nyáron egy éjszakát egy házban töltött vele és más aktivistákkal, miközben a házat a szegregációpárti Fehér Polgárok Tanácsának több száz tagja vette körül. King mesélt Dresnernek arról, hogy abban az évben részt vett egy peszáhi széderen egy atlantai reform zsinagógában.

„Dr. King azt mondta nekem: »Hatalmas hatással volt rám, hogy 3000 évvel később ezek az emberek emlékeznek arra, hogy az őseik rabszolgák voltak, és nem szégyellik magukat« – mesélte Dresner. „Azt mondta: »Nekünk, négereknek ezt meg kell tanulnunk, hogy ne szégyelljük a rabszolga örökségünket«.”

1963-ban King beszélt Dresner zsinagógájában, a New Jersey állambeli Springfieldben. 1964-ben King kérésére Dresner vezette a reform rabbik küldöttségét a floridai St. Augustine-ba, ahol részt vettek egy szegregációellenes tüntetésen. „Szükségünk van rád itt lent, annyi rabbival, amennyit csak tudsz hozni magaddal!” – írta King Dresnernek. Dresner és a többi rabbi egyenesen a Rabbik Központi Konferenciájának Atlantic Cityben tartott üléséről utazott Floridába.

Martin Luther King és Israel Dresner rabbi (Fotó: Wikipedia)

„Elsősorban azért jöttünk St. Augustine-ba, mert nem tudtunk távol maradni. Nem tudtunk nemet mondani Martin Luther Kingnek, akit mindig is tiszteltünk és csodáltunk, és akinek reméljük, hogy hűséges barátai leszünk az elkövetkező napokban. Nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy erkölcsi eszközökkel erkölcsi célt érjünk el – ami ritka modern kiváltság –, ami a polgárjogokért folytatott erőszakmentes harc dicsőségét jelentette.

Azért jöttünk, mert nem állhattunk némán testvérünk vére mellett. Ezt már túl sokszor megtettük…

Zsidóként jöttünk, akik emlékeznek azokra a milliónyi arctalan emberekre, akik csendben álltak és nézték, ahogy Hitler krematóriumaiból felszállt a füst. Azért jöttünk, mert tudjuk, hogy a csend után a legnagyobb veszély az emberre nézve az, hogy elveszíti a hitét az ember cselekvőképességében…” – olvasható a Dresner és a többi rabbi által aláírt közleményben.

Dresner aktivizmusa messze túlmutatott a polgárjogi mozgalmon. Az 1970-es években Dresner gyakran kiállt a Szovjetunióban élő zsidók mellett. 1982-ben sikertelenül próbálta elérni, hogy az Amerikai Rabbik Központi Konferenciája elítélje Izrael libanoni invázióját. Dresner akkoriban a JTA-nak arról beszélt, hogy elkötelezett a „demokratikus és igazságos Izrael” mellett, és „ami ma Libanonban történik, annak semmi köze ehhez a fajta Izraelhez”.

2013-ban Dresnert Barack Obama elnök kitüntette a polgárjogi mozgalomban játszott szerepéért. A JTA-nak 2011-ben a polgárjogi mozgalomban végzett munkájáról beszélve Dresner elmondta, hogy mindent újra megtenne, ha a pillanat úgy kívánná.

„Azért mert zsidó vagyok” – jelentette ki Dresner.

„Nem láttam más alternatívát.”

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp