Helen Mirren nem zsidó, így nem játszhatja Golda Meirt, állítja kolléganője

Hollywoodban évek óta élénk vita folyik a hiteles szereposztásról. Egyesek például úgy vélik, hogy meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő karaktereket csak meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő színészek játszhatnának.

Maureen Lipman zsidó származású angol színésznő és író megkérdőjelezte, hogy miért Helen Mirren alakítja Golda Meir egykori izraeli miniszterelnököt a politikusnő életéről készülő filmben. Lipman úgy véli, a szerepet zsidó színésznőnek kellett volna eljátszania.

„A karakter zsidósága a film szerves része” – mondta Maureen Lipman zsidó származású angol színésznő a Jewish Chronicle című lapnak. „Biztos vagyok benne, hogy Helen Mirren csodálatos lesz, de Ben Kingsley-nek például soha nem lenne szabad Nelson Mandelát játszania. Meg sem közelíti” – érvelt Lipman.

Golda Meir, „az izraeli politika nagyasszonya” 1969-ben lett az ország első női miniszterelnöke. Története számos fikciós ábrázolásban jelent meg színpadon, vásznon és képernyőn egyaránt. Jelenleg is készül egy Barbra Streisand rendezte televíziós minisorozat, a Lioness, amelynek főszereplője Shira Haas izraeli színésznő, és ő játssza a vaskezű kormányfő szerepét, írja az index.hu.

Maureen Lipman (balra), Golda Meir a filmben (jobbra – Helen Mirren alakításában)

A megkérdőjelezett szereposztások

Az Oscar-díjas Helen Mirren korábban már játszott zsidó karaktereket: 2010-ben a Moszad ügynökeként tűnt fel Az adósság című filmben, 2015-ben pedig egy Maria Altmann nevű zsidó menekültként a Hölgy aranyban című filmdrámában.
Maureen Lipman Roman Polanski 2002-es holokauszt- és háborús emlékfilmjében, A zongorista című filmben játszotta a címszereplő édesanyját.

„Zsidóarcúnak” nevezte a szereposztást Sarah Silverman amerikai komikus és színész, miután egy Joan Riversről szóló filmben a nem zsidó Kathryn Hahn kapta a főszerepet.

A zsidóarc kifejezés a filmes világban arra utal, amikor nem zsidó játssza egy zsidó szerepét

Legutóbb maga Stephen Pollard, a Jewish Chronicle főszerkesztője tweetelt Dame Helen védelmében. „Imádom Maureen Lipmant, de ennél nagyobbat nem is tévedhetne ebben a kérdésben. Álláspontjának logikája szerint a színész csak önmagát alakíthatja” – írta.

Hollywoodban évek óta élénk vita folyik a hiteles szereposztásról. Egyesek például úgy vélik, hogy meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő karaktereket csak meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő színészek játszhatnának. Mások viszont azzal érvelnek: a színészet lényege, hogy olyasvalakit alakítsunk, aki nem vagyunk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp