Egy zsidó adhatta fel Anne Frankot és családját egy új kutatás szerint

Egy hat évig tartó kutatás jutott arra az eredményre, hogy egy zsidó üzletember saját magát próbálta menteni azzal, hogy felfedte a Frank család rejtekhelyét.

Egy volt FBI ügynök vezette azt a 20 történészt és kriminológust magában foglaló kutatócsoportot, amely hat évnyi nyomozás és kutatómunka után arra a következtetésre jutott, hogy nagy valószínűség szerint Arnold van den Bergh, egy zsidó üzletember volt az, aki elárulta a náciknak Anne Frank és családja rejtekhelyét. A kutatók szerint az 1950-ben elhunyt van den Bergh saját maga és családja megmentése érdekében adta fel az amszterdami rendőrségnek a Frank család és mások búvóhelyét a holokauszt idején.

Anne Frank

A big data eszközöket felhasználó nyomozás során a kutatók rengetek adatot dolgoztak fel. Többek között a náci kollaboránsok listáját, történelmi és hírszerzési anyagokat, rendőrségi feljegyzéseket és korábbi kutatások eredményeit vetették össze. A kutatócsoport több tucat lehetőséget, helyszínt és gyanúsítottat vizsgált meg annak érdekében, hogy fényt derítsenek a besúgó kilétére.

Arnold van den Bergh neve nem most először merül fel, mint a Frank család elárulója. Anne édesapja, Otto Frank a háború után kapott egy cetlit van den Bergh nevével, és egy Friso Endt nevű újságírónak is arról beszélt, hogy a zsidó közösség egyik tagja árulta el a rendőrségnek, hogy hol bujkálnak.

Arnold van den Bergh a holokauszt idején Amszterdamban annak a nácik által létrehozott zsidó tanácsnak volt a tagja, amely feladata a zsidók és vagyonuk összeírása volt. A tanács tagjainak listája volt a város zsidó lakosairól, és az elrejtőzött zsidók búvóhelyeiről is tudhattak. A kutatás szerint Van den Berghet ugyan 1943 szeptemberében letartóztatták, de elkerülte a deportálást. 1944-ben családjával ismét a deportálás veszélye fenyegette, ekkor árulhatta el a Frank család és mások rejtekhelyét.

Anne Frank mozgóképen! – Kibic Magazin

Filmfelvétel került elő a holokauszt idején elhunyt kislányról. A vélhetően egyetlen megmaradt mozgóképet a filmben szereplő házaspár adományozta az Anne Frank Háznak. Aki valaha hallott a holokauszt idején fiatalon elhunyt naplóíró kislányról, tudja, hogy nézett ki Anne Frank. A világszerte több tíz milliós példányban eladott Anne Frank Naplója hallhatatlanná tette fülig érő fekete haját, ferde mosolyát.

Anne Frank családjával édesapja boltjának hátsó részében bujkált, ahol összesen 25 hónapot töltöttek el, mígnem valaki fel nem jelentette őket. A rendőrség 1944. augusztus 4-én tört rájuk, letartóztatták a búvóhelyen tartózkodó Frank és Van Pels családot, illetve holland segítőiket. Csak Miep Gies, Otto Frank egy korábbi alkalmazottja nem volt az épületben a rendőrségi akció idején, ő talált rá és őrizte meg Anne naplóját.

A Frank családot először Auschwitzba deportálták, Margot és Anne később a bergen-belseni koncentrációs táborba kerültek. Anne és nővére itt haltak meg feltehetőleg a táborban pusztító tífuszjárvány következtében, pár héttel azelőtt, hogy az angol csapatok felszabadították volna a tábort. Anne Frank 15 éves volt. Családjából a holokausztot egyedül Otto Frank élte túl. (Kan, Ynet, Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp