Izrael félmillió dollárral segíti az afgán menekülteket

Az ENSZ szerint a tálibok hatalomátvétele óta több millió afgán menekült szorul létfontosságú segítségre.

Izrael 500 ezer dollárt (155 millió forint) adományozott az ENSZ-nek a Tádzsikisztánban élő afgán menekültek számára élelmiszerre, orvosi segélyre és egyéb támogatásra – közölte az izraeli külügyminisztérium.

Afgán menekültek (Fotó: Christine Darius / Wikimedia Commons)

Alon Ushpiz, a minisztérium főigazgatója elmondta, hogy Izrael büszke arra, hogy részese lehet azon afgánok megsegítésére irányuló nemzetközi erőfeszítésnek, akik az országot augusztusban elfoglaló tálibok elől menekültek el. Ushpiz elmondta, hogy a segélyezés Izrael nemzetközi közösség iránti elkötelezettségének része.

Az adományt Izrael pont azon a napon adta át, amikor az ENSZ felhívást tett közzé Afganisztán és a szomszédos országok megsegítésére.

Az ENSZ szerint idén 22 millió afganisztáni lakosnak és további 5,7 millió, öt szomszédos országban élő menekült afgánnak – Afganisztán lakosságának mintegy 15 százalékának – van szüksége létfontosságú segélyre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint sokan továbbra is átjutnak a határon, miközben megjegyezte, hogy a becslések szerint 175 ezren tértek vissza az országba a tálib hatalomátvétel óta. (Times of Israel)

Izraeliek menekítették ki a női kerékpárversenyzőket Afganisztánból – Kibic Magazin

A mentőakció során 165 afgán állampolgárt menekítettek ki az izraeli kerékpárcsapat tulajdonosa, illetve egy izraeli segélyszervezet vezetésével. A Talibán hatalomra kerülése miatt nem érezték biztonságban magukat azok az afgán női sportolók, akik korábban nemzetközi kerékpárversenyeken vettek részt. Ezért az őket foglalkoztató csapatok az izraeli-kanadai üzletemberhez, Sylvan Adamshoz fordultak segítségért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp