Ingatlanos oldalon kínálnak eladásra egy elzászi zsinagógát

Az Altkirch városában lévő, 19. századi műemlék zsinagógát már több mint ötven éve nem használják.

Az Altkirch városában található, használaton kívüli, 19. századi zsinagógát a Consistoire israelite du Haut-Rhin (CIHR), a kelet-franciaországi Haut-Rhin (Felső-Rajna) megye zsidó tanácsa kínálja eladásra. Az épület decemberben került értékesítésre a Robischung ingatlanos cégen keresztül, 245 ezer euróért (87 millió forint) kínálják a „kivételes ingatlant”, amely 280 négyzetméteres területű, és „többféle felhasználásra” is alkalmas lehet.

A CIHR szerint azért adják el az 1830-as években épült, műemlékként nyilvántartott zsinagógát, mert a városban már nincs zsidó közösség, és az épület fenntartása nagyon költséges számukra. Amikor az eladás mellett döntöttek, először felvették a kapcsolatot az altkirchi városházával, azzal az ötlettel, hogy lehetne egy kulturális projektet létrehozni a helyszínen. De miután az önkormányzat tudatta velük, hogy ebbe nem tud belemenni, a szervezet egy ingatlanközvetítő céghez fordult.

Az eladásból származó bevételt a megye más zsinagógáira, például a még működő thanni vagy guebwilleri zsinagógák munkálataira fordítják, illetve a működő közösségek számára megvalósuló projekteket is finanszírozni fognak vele.

Az altkirchi zsinagóga (Fotó: Wikimedia Commons)

Az altkirchi zsinagóga 1834-37 között épült, 1850-ben újjá kellett építeni, miután súlyos károkat szenvedett az 1848-as antiszemita zavargások során. A német megszállás idején, 1940-ben mozivá alakították át, majd a háború után helyreállították, és ismét zsinagógaként használták. Az 1960-as évekre azonban már nem maradt életképes zsidó közösség a városban. Az elzászi régióban található zsinagógák mintegy 40 százalékát már más célra használják. (Jewish Heritage Europe)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp