Heisler András: Tiszta lelkiismerettel működjünk együtt a hatalommal

“Erős szervezetet szeretnék, mert meggyőződésem szerint a magyarországi zsidóságnak ez az érdeke”, írta a Mazsihisz elnöke évnyitó cikkében, amelyben szó esik morális kérdésekről és a szervezet tavalyi eredményeiről is.

Egy szervezet csak akkor képes erőt mutatni, ha saját többségi döntéseit elfogadva tud működni. Ha létezik egy Közgyűlés által nagy többséggel jóváhagyott döntés egy másik zsidó szervezettől való távolságtartásról, akkor nem lehet olyan vezetője, rabbija, választott képviselője a Mazsihisznek, aki ne a közösség döntése szerint cselekedne. Ha több közgyűlésen keresztül hosszasan megvitatjuk a progresszív közösségekhez történő viszonyulásunk módját, majd kétharmados közgyűlési döntéssel elfogadjuk a progresszívek társult tagságát, akkor azt mindenkinek tudomásul kell vennie.

Belső párbeszédre mindig szükség van, a viták előre visznek bennünket, és azt is tudnunk kell, hogy nem mindig a többségnek van igaza! De az elfogadhatatlan, hogy egyesek úgy próbálják az igazukat érvényre juttatni, hogy közben a Szövetség egészét sodorják veszélybe és külső erőkkel szövetkezve a szervezet ellehetetlenítésében segédkeznek.

Amikor a Mazsihisz vezetőjét, rabbijait, taghitközségi elnökeit fake news kampányokban gyalázzák, amikor magának a Mazsihisznek az egyházi státuszát megkérdőjelezik, akkor nem lehet senki, aki közülünk mindezeket relativizálja vagy elfogadja. Nem felelősségre vonásokat kezdeményezek, hanem tisztességes munkát kérek! Mindenkire szüksége van a Mazsihisznek, szüksége van a magyarországi zsidóságnak, aki hajlandó alázattal viszonyulni a közösség érdekei iránt, aki képes félretenni korábbi sérelmeit, aki legalább saját maga felé belátja, hogy hibát követett el.

Erős szervezetet szeretnék, mert meggyőződésem szerint a magyarországi zsidóságnak ez az érdeke. Minden adottságunk megvan hozzá, ha kitartunk és egységet tudunk felmutatni, akkor képesek vagyunk hatékonyan képviselni érdekeinket. Kívánom, hogy a Mazsihisz maradjon meg a jövőben is az a szervezet, amelyik csak arra a célra kér állami támogatást, ott vesz át intézményeket, ahol valójában szüksége van rá. Soha ne a politikai lobbi és anyagi megfontolás diktálja elvi döntéseinket. Tiszta lelkiismerettel működjünk együtt a hatalommal, de ne politikai alkuk révén, hanem közösségünk építése érdekében, a közjó szem előtt tartásával.

A teljes cikk itt olvasható:

Heisler András: Egy erős Mazsihisz a magyarországi zsidóság érdeke | Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke eljuttatta a 2021-es évről szóló elnöki beszámolóját a közgyűlés tagjaihoz. Heisler András beszámolóját rövidítve, szerkesztett formában közöljük, a Szövetség vezetése ugyanis fontosnak tartja az átlátható, transzparens működést, a demokrácia legfőbb értékeinek tiszteletben tartását. KÖZÖSSÉGI ÉLET ONLINE TÉRBEN Tavaly a Mazsihisz operatív munkáját a mindenkori vírushelyzethez kellett igazítanunk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp