Hét év börtönt kapott a zsidókat fenyegető neonáci csoport feje

Az amerikai Atomwaffen neonáci csoportot korábban már több gyilkossággal és számos antiszemita akcióval hoztak összefüggésbe.

Hét év börtönbüntetésre ítélték annak az amerikai neonáci csoportnak a vezetőjét, amely fenyegető antiszemita szórólapokat osztogatott a helyi zsidó lakosoknak, újságíróknak és aktivistáknak, akik megpróbálták feltárni az antiszemitizmust Seattle-ben. Kaleb Cole-t, az Atomwaffen nevű neonáci csoport egyik vezetőjét több vádpontban találta bűnösnek a bíróság.

Kaleb Cole

„A vádlott egy neonáci csoport több államra kiterjedő összeesküvését vezette, amelynek célja olyan újságírók és jogvédők fenyegetése és megfélemlítése volt, akik fontos munkát végeztek az antiszemitizmus leleplezése érdekében országszerte. Az Igazságügyi Minisztérium továbbra is folytatja a nyomozást és a büntetőeljárást ezekkel a gyűlöletkeltő cselekményekkel kapcsolatban” – mondta Kristen Clarke, az igazságügyi minisztérium polgári jogi osztályának főügyészhelyettese.

A Rágalmazásellenes Liga szerint az Atomwaffen egy 2016-ban alakult neonáci csoport, amelyet már több gyilkossággal, valamint számos antiszemita akcióval hoztak összefüggésbe. Az Atomwaffen szó németül atomfegyvert jelent, a csoport logójában pedig a náci Waffen SS szimbóluma szerepel.

Néhány a Cole által készített plakátok közül

Cole olyan plakátokat készített, amelyeken az állt, hogy „meglátogatták önöket a helyi nácik”, majd 2020 januárjában ezeket szétosztották a helyi zsidó lakosok, újságírók és aktivisták között. A szórólapok képeket is tartalmaztak, köztük egy Molotov-koktélt, amelyet egy házra dobnak.

Az Atomwaffen szórólapok által megcélzott emberek közül néhányan a plakátok kézhezvétele után elköltöztek otthonukból, vagy biztonsági rendszereket szereltek fel a házukra – áll az igazságügyi minisztérium közleményében. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp