Átadták a világ legnagyobb zsinagógáját

Egy ilyen méretű építkezés még Jeruzsálemben is ritka esemény.

A jeruzsálemi Jirmijáhu úton álló, hófehér mészkőlapokkal burkolt, hatalmas épület Izrael legnépesebb haszid csoportját, a guri közösséget szolgálja – írja az Arutz7 nyomán a zsido.com.

A teljes guri központ 35 000 m2, a most átadott, új szárny pedig 12 000 m2. A tervezésnél és az építésnél figyelembe vették a legújabb biztonsági szabályokat.

A Varsóhoz közeli Góra-Kalwaria településen született mozgalomhoz mintegy 13 000 család tartozik. Többségük a zsidó államban él, de működnek guri közösségek az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Ausztráliában is.

A mozgalomnak igen nagy hatása van az izraeli politikai életre is: a mind bal-, mind jobboldali kormányokkal szövetkező Tóra Zsidósága párt jelentős részben a guri rebbe irányítása alatt áll, aki Izrael egyik legvagyonosabb polgára is egyben.

Két évvel ezelőtt egy csoport – Saul Alter rabbi vezetésével – kiszakadt az eredeti közösségből. Hozzá eddig 800 család csatlakozott és hamarosan ők is felépítik a közelben a zsinagógájukat.

Saul Alter rabbi középen a követőivel

„Egy ilyen méretű építkezés még Jeruzsálemben is ritka esemény. A kivitelezés során megvalósítottunk minden elképzelhető biztonsági megoldást és a guri közösség vezetőségével együtt végig figyelemmel kísérhettem e beruházás megvalósulását. Sikerült a lehető legrövidebb idő alatt a lehető leggyönyörűbb épületet felépíteni” – mondta Rauchberger rabbi, aki egyben a polgármesteri hivatal építési és tervezési bizottságának elnöke is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp