“A homoszexualitás magánügy, és nincs köze a templombajáráshoz?”

Hogyan érintette a hazai LMBTQ zsidókat a tavalyi közös egyházi nyilatkozat? Milyen a helyzetük a zsidó közösségben? Mennyire nyitottak a rabbik és a zsinagógák, komfortosan érzik-e magukat és hova járnak szívesen? Frölich Róbert, Oberlander Báruch, Büchler Tamás. Podcast.

Milyen a helyzete a magyar LMBTQ zsidóknak a közösségben? Mennyire nyitottak a rabbik és a zsinagógák, komfortosan érzik-e magukat és hova járnak szívesen, és vajon mi kellene ahhoz, hogy többen merjék ilyen közegben is felvállalni magukat?
Tavaly decemberben nagy port kavart a zsidó közösségben az a közös egyházi nyilatkozat, amelyet a katolikusok kezdeményezésére írt alá a Mazsihisz és az EMIH.

A nyilatkozat szerint „a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg”. Valamint „a zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”.

Több zsidó civil szervezet és magánszemély is tiltakozott az állásfoglalás ellen. A kifogásolt mondatról a Mazsihisz december 12-i közgyűlésén is szó esett. Frölich Róbert országos főrabbi szerint vállalhatatlan mondat került a közleménybe, amely a neki és a Radnóti Zoltán főrabbinak előzetesen véleményezésre megküldött tervezetben nem szerepelt. A Mazsihisz ezután visszakozott és elnézést kért a közösség azon tagjaitól, akiket megbántott.

Többek között ennek az ügynek a kapcsán beszélgettünk Frölich Róbert országos főrabbival, Oberlander Baruch rabbival, Budapesti Ortodox Rabbinátus ve­­zetőjével és Büchler Tamás melegjogi aktivistával, a CEJI brüsszeli emberi jogi szervezet programkordinátorával.

A beszélgetés a MAZSÖK támogatásával készült el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp