Online elérhetővé váltak a Jad Vasem holokauszt-áldozatokról készült nyilvántartásai

Az izraeli holokauszt kutató- és emlékközpont, a Jad Vasem nyilvántartásai mostantól nyilvánosan elérhetők a JewishGen, a legnagyobb online zsidó genealógiai adatbázison keresztül.

A Jad Vasem és a New York-i Zsidó Örökség Múzeuma/A Holokauszt élő emlékhelye által működtetett JewishGen közötti megállapodásnak köszönhetően bárki számára könnyű hozzáférést biztosítanak az izraeli intézmény adatbázisában meglévő több millió névhez.

Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor (Fotó: Fortepan / Lili Jacob)

A Jad Vasem által az 1950-es évek óta gyűjtött Tanúságtétel lapok mintegy 2,7 millió, a holokausztban meggyilkolt férfi, nő és gyermek nevét, életrajzi adatait és lehetőség szerint fényképét tartalmazzák. A Jad Vasem névadatbázisa összesen több mint 4,8 millió zsidó áldozatnak állít emléket. A kutatók mostantól a JewishGen-en belüli közvetlen kereséssel is lekérdezhetik ezeket az adatokat.

„A Jad Vasem Tanúságtétel oldalai tartalmazhatják az egyetlen információt valakiről, akit a holokauszt során gyilkoltak meg, a kutatók mégsem biztos, hogy tudják, hogy ezeken az oldalakon belül kellene keresniük” – idézi a JTA Avraham Grollt, a JewishGen ügyvezető igazgatóját. Az új megállapodás értelmében a Jad Vasem keresési eredményei automatikusan megjelennek a JewishGen oldalán belül.

2020-ban a JewishGen hasonló partnerséget jelentett be az USC Shoah Alapítvánnyal, amely közel 50 ezer zsidó holokauszt-túlélő vallomásának adatait dolgozta fel.

„Azzal, hogy a JewishGen-en keresztül elérhetővé tesszük ezeket az értékes feljegyzéseket, a szélesebb zsidó közösség könnyebben kutathatja a holokauszt során meggyilkolt családtagok és barátok neveit” – mondta Jack Kliger, a Zsidó Örökség Múzeuma elnök-vezérigazgatója.

Míg az anyag segíthet az eltűnt rokonok azonosításában vagy a csonka családfa helyreállításában, a Jad Vasem azt is reméli, hogy a kutatók segítenek majd kitölteni az intézmény nyilvántartásában lévő hiányosságokat.

„A holokauszt több mint egymillió áldozatának még nem állítottak emléket a Jad Vasemben” – mondta Alexander Avram, a Jad Vasem névcsarnokának igazgatója egy nyilatkozatban. „Azzal, hogy a JewishGen-en keresztül szélesítjük törekvésünk ismertségét, a genealógiai közösség fontos szerepet játszhat abban, hogy az elkövetkező években nagyszámú Tanúságtétel lapokkal bővíthessük adatbázisunkat.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp