Kulka János családjának szülőhelyén állítanának emléktáblát 1200 elhurcolt zsidó emlékére

Nyilvános gyűjtés kezdődik az ipolysági gettóból elhurcoltak emléktáblájára, ahol néhány éve helyezték el a város első botlatóköveit Kulka János nagyszülei, Kulka Ferdinánd és Kulka Melánia emlékére.

Az ipolysági gettóból elhurcoltak emlékére az egykori gettó bejáratához emléktáblát szeretnének elhelyezni civil szervezetek, valamint a helybéli lokálpatrióták. A táblát adományokból szeretnék elkészítettni.

Kulka Frigyes orvos, Kulka János édesapja, aki megszökött a munkatáborból

„Ezekre az eseményekre már csak a város idősebb polgárai emlékeznek. A fiatal nemzedék tagjai hitetlenkednek, és gyakran megkérdőjelezik az egyes információk valódiságát. Nekünk ezért is fontos feladatunk, hogy rendszeresen megemlékezzünk a tragikus eseményekről, ezzel utat mutatva a fiataloknak egy toleránsabb társadalom felé” – írják a szervezők a felvidek.ma portálhoz eljuttatott közleményükben.

Az ipolysági gettót a város szegénynegyedében jelölték ki, az érintettek fél órát kaptak a bevonulásra. A kis területen az Ipolysági és a Szobi járásból 1205 embert zsúfoltak össze. 1944. június 8-án mindenkit átszállítottak a Balassagyarmat melletti Illéspusztára, innen vitték őket tovább, Kassán keresztül Auschwitzba.

helyi zsidó temető

Az egykori gettó léte és pontos elhelyezkedése csak 2016-tól került vissza egy kicsit a helyi köztudatba a Honti Múzeum és Galéria Baráti Köre jóvoltából.

„Azóta is sokan tudatlanságban élnek, a gyűjtőtábor pontos helyét egyetlen eddig megjelent publikáció sem említi. Ezért éreztem szükségét egy emléktábla elhelyezésének a volt gettó bejáratánál” – hangsúlyozta Kapusta Krisztina a Honti Múzeum munkatársa.
.
A valamikori gettó bejárata az impozáns ortodox zsinagóga mellett volt. A zsinagógával szemben Vykulinszkyék háza határolta a bejáratot. Ez volt a gettóparancsnokság épülete is. A vészkorszakban számtalan kínzás történt a falai között. A tervek szerint erre az ingatlanra kerül az emléktábla.

Az emléktábla állításához megközelítőleg 1800 euróra lesz szükség, ehhez szervezik most a gyűjtést, amely január 10-én kezdődött.

A tervek szerint a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából lepleznék le idén áprilisban.

A támogatásokat ide várják:
Pečať mesta Šahy – Ipolyság Város Pecsétje – Sigillum oppidi Saag civil szervezet számlájára: Slovenská sporiteľňa, a. s., IBAN SK56 0900 0000 0002 2064 1985; variabilný symbol: 2022.

A szervezők a további információkat kérik az utalással kapcsolatban: Átutaláskor a „közlemény” rovatban kérjük tüntesse fel a nevét és címét, hogy az Önnek kiállított adományozási szerződést postai úton el tudjuk juttatni aláírásra. Ne felejtse el beírni az utalás célját azonosító négyjegyű számot (variabilný symbol): 2022. Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal: s.g.kapusta@gmail.com.

Kapcsolódó cikkünk:

Az iskolateremtő magyar zsidó orvos, aki messze megelőzte a korát – Kibic Magazin

Bár szakmai körökben nagy elismerés övezi, a nagyközönség eddig még keveset hallhatott Kulka János színművész édesapjáról, Kulka Frigyesről, aki többek között a tüdőtranszplantáció alapjait teremtette meg a 70-es, 80-as években. Most könyv készül róla. „Olyan istenáldotta tehetség volt, amilyenből százévenként egy, ha születik. Messze megelőzte a korát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp