A Sin Bet letartóztatott öt izraelit, akik egy iráni ügynöknek kémkedtek

Az izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a kémek tevékenysége révén nem sérült az ország nemzetbiztonsági szempontból, de feltárult egy olyan gyenge pont, amelyet Irán a jövőben kihasználhat.

A Sin Bet belbiztonsági szolgálat letartóztatott öt izraelit, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek egy iráni ügynöknek hírszerzési információk gyűjtésében és kapcsolatok kiépítésében Izraelben, annak ellenére, hogy néhányan közülük gyanították, hogy Iránnak dolgozik. Az öt gyanúsított – négy nő és egy férfi – mindannyian Iránból származó zsidó bevándorlók vagy iráni bevándorlók leszármazottai.

A Rambod Namdarnak nevezett iráni ügynök által használt Facebook-fiók profilképe

A Sin Bet szerint a gyanúsítottak fényképeket készítettek stratégiai szempontból fontos izraeli helyszínekről, köztük az Egyesült Államok tel-avivi konzulátusáról; megpróbáltak kapcsolatokat kialakítani politikusokkal; információkat szolgáltattak a különböző helyszíneken lévő biztonsági intézkedésekről; és egyéb bűncselekményeket követtek el.

Mindezt a Rambod Namdar nevű iráni ügynök utasítására, több ezer dollárért cserébe. A gyanúsítottak közül ketten megkísérelték meggyőzni fiaikat is, hogy csatlakozzanak az izraeli hadsereg katonai hírszerző egységéhez.

Mivel azonban az ügyben érintett gyanúsítottak egyike sem jutott hozzá jelentősen titkos anyagokhoz, nem volt arra utaló jel, hogy ez a kémkör komolyan veszélyeztette volna a nemzetbiztonságot. Feltárult azonban egy potenciális gyenge pont, amelyet Irán a jövőben kihasználhat.

A nyomozás és az abból eredő vádemelések rávilágítottak arra a ritka és kevéssé tárgyalt jelenségre, hogy iráni zsidók Izraelbe utaznak családlátogatásra. A vádirat szerint az egyik esetben egy ilyen utazást – a gyanúsítottak egyik unokahúga által – arra használták fel, hogy pénzt szállítsanak Iránból Izraelbe, hogy a Namdarnak dolgozó izraelieknek fizessenek. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp