Az izraeli miniszterelnök először beszélt Orbán Viktorral

Több mint fél év telt el Bennett beiktatása óta, és még nem találkozott személyesen a magyar miniszterelnökkel, de még telefonon sem beszéltek eddig.

Naftali Bennett izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn beszélt először telefonon.

Bennett köszönetet mondott Orbánnak az Izraelnek nyújtott határozott támogatásáért.

A felek megállapodtak abban, hogy folytatják az országaik közötti együttműködést és továbbra is tartják a kapcsolatot – írta a jpost.com.

Naftali Bennett

Orbán júniusban levelet írt Bennettnek, és gratulált neki a miniszterelnöki tisztséghez, ám azóta még nem került sor személyes beszélgetésre a két kormányfő között.

„Megtiszteltetés számomra, hogy újra megerősíthetem elkötelezettségünket Izrael biztonsága mellett, és támogathatom Izraelt a nemzetközi színtéren tapasztalható elfogult és tisztességtelen támadásokkal szemben” – írta akkor Orbán, majd hozzátette. „Magyarország és Izrael szoros együttműködése megszilárdult az elmúlt években, és alig várom, hogy ezt az Ön újonnan alakult kormányával is folytathassuk.”

Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök szoros kapcsolatot ápolt a visegrádi országokkal – Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal és Szlovákiával –, és lelkes partnere volt Orbánnak. A jpost megemlíti, hogy Magyarország többször megvétózta az Izraellel szembeni kritikus uniós nyilatkozatokat.

Ennek ellenére több mint fél év telt el Bennett beiktatása óta, és még nem találkozott személyesen a magyar miniszterelnökkel. Orbán több alkalommal is utazott Izraelbe, illetve Magyarországon is vendégül látta Benjamin Netanjahut miniszterelnöksége idején.

Orbán és Netanjahu

Az új izraeli kormány azonban úgy tűnik, az udvarias szavak ellenére sem kíván nyíltan együtt mutatkozni Orbánnal. Jair Lapid izraeli külügyminiszter korábban is igyekezett hangsúlyozni, hogy Izrael liberális demokrácia, és igyekszik elhatárolódni vagy legalábbis távolságot tartani Orbán illiberális demokráciájától. A célja feltehetően az, hogy javuljon Izrael kapcsolata a nyugat-európai országokkal, és más megítélés alá kerüljön Izrael, mint Netanjahu miniszterelnöksége idején.

Lapid ennek ellenére tavaly Budapestre látogatott volna, hogy találkozzon magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. Az utazást végül azért mondták le, mert megpróbálták kiszabadítani azt az izraeli házaspárt, akit Törökországban börtönbe zártak az elnöki rezidencia lefotózása miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp