Náci relikviákat árusítottak egy tel-avivi bolhapiacon

A Jad Vasem igazgatója szerint az ilyen tárgyak árusítása a jó erkölcsbe ütközik.

Náci emléktárgyakat árusítottak egy tel-avivi bolhapiacon, írja a Jpost. A lap szerint a második világháborús SS-tagsági igazolványoktól kezdve a horogkeresztes kitűzőkig mindenféle tárgyakat találtak a Tel-Aviv Givon téren lévő Vintage Market egyik standjánál.

Fotó: Wikimedia Commons

Egy hatvanas éveiben járó izraeli házaspár a piacon sétálgatva bukkant a náci emléktárgyakra. Amikor a tárgyakról és azok hitelességéről kérdezősködtek, a stand tulajdonosa azt válaszolta: „Kérdezzék meg a Jad Vasemet”.

Egy héttel korábban egy fiatal izraeli jogászhallgató is látta a náci relikviákat, és miután az emléktárgyakról készült képeket közzétette egy Facebook-csoportban, a stand tulajdonosa olyan tárgyakat is megmutatta neki, amelyek nem voltak kiállítva a standon, például eredeti sárga Dávid-csillagokat, amelyeket a zsidóknak a második világháború alatt a náci Németországban kellett viselniük.

A tel-avivi önkormányzat az esetről először beszámoló Haaretz kérdésére azt közölte, hogy az önkormányzat nem tudja, hogy a piacon éppen milyen árucikkek vannak kiállítva. „A Vintage Market standjai heti rendszerességgel váltják egymást, és bárki bemutathatja termékeit. Amennyiben szabálytalanságot találunk, akkor ennek megfelelően fogunk eljárni” – közölte az önkormányzat.

Dani Dajan, a Jad Vasem igazgatója elmondta, hogy a Jad Vasem tisztában van a holokauszthoz kapcsolódó emléktárgyakkal, különösen a náci relikviákkal való kereskedéssel. Az ilyen tárgyak árusítása az igazgató szerint a jó erkölcsbe ütközik, ráadásul ösztönzi a hamisítást, amely az elmúlt években egyre nagyobb teret kapott.

Dajan úgy véli, a holokauszthoz kapcsolódó emléktárgyak helye a Jad Vashem gyűjteményében van. „Itt őrzik, tanulmányozzák és történelmi bizonyítékként használják ezeket a tárgyakat a kutatók a szélesebb közönség számára” – tette hozzá az intézmény vezetője.

3 millió euró értékű náci tárgyakat találtak egy pedofil férfi otthonában – Kibic Magazin

A gyűjteményt akkor fedezték fel, amikor a rendőrök elfogatóparancsot adtak ki a férfi ellen, és elmentek az otthonába. A gyanú szerint a férfi megerőszakolt egy kiskorút, és bántalmazott más gyerekeket a társasházban. A Rio de Janeiro-i rendőrség szerdán közölte, hogy becslések szerint 3 millió euró értékű náci emléktárgyakat és fegyvereket találtak egy kiskorú megerőszakolásával gyanúsított brazil férfi otthonában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp