Az IDF harci alakulatot indít a vallásos nők számára

A nemek közötti integráció kritikusai gyakran veszélyes társadalmi kísérletnek minősítik, hogy a hadseregben a nők is egyre nagyobb szerepet kapnak.

Az Izraeli Védelmi Erők azt tervezi, hogy még ebben az évben létrehoz egy új, csak nőkből álló határvédelmi alakulatot kifejezetten olyan vallásos női katonák számára, akik harci egységben szeretnének szolgálni a férfiaktól elkülönülve.

Több honvédelmi-vallási kiképzési tanfolyam vezetője jelezte, hogy szükség lenne egy ilyen alakulatra, mert ezeken a tanfolyamokon sok nő tanul a középiskola elvégzése után, a honvédelmi szolgálat teljesítése előtt.

A tanfolyam vezetői elmondták, hogy női növendékeik szeretnének a hadseregben harcolni, de a meglévő koedukált egységek problémát jelentenek a vallásos nők számára, írja a Times of Israel.

Míg az állam által nem vallásosnak tekintett nőknek kötelező jelentkezniük a hadseregbe, a vallásos nők civil munkát végezhetnek honvédelmi szolgálat címén. Most kiderült, sok vallásos nő azért dönt a civil munka mellett, hogy eleget tegyen a vallási előírásoknak, és ne kelljen együtt szolgálnia férfiakkal.

Ezért döntöttek úgy a hadseregnél, hogy létrehoznak egy csak nőkből álló szakaszt.

Már léteznek katonai egységek a vallásos férfiak számára, akik hasonló okokból azt kívánták, hogy minimálisra csökkentsék a nőkkel való interakciót.

Négy koedukált gyalogos egység működik az IDF Határvédelmi Hadtestén belül, amely Izrael Jordániával és Egyiptommal közös határainak védelméért felel. Noha Izrael békeszerződéseket kötött Ammánnal és Kairóval, ezeken a határokon rendszeres a kábítószer-csempészet és a fegyverkereskedelem, valamint alkalmanként terrortámadások is előfordulnak, különösen a Sínai-félszigetnél lévő határ mentén, amely az Iszlám Állam egy kicsi, de erős ágának, a Sínai tartomány néven ismert terrorcsoportnak ad otthont.

Az IDF tavaly először kezdett el egy kizárólag nőkből álló harckocsikezelőkből álló alakulatot telepíteni az egyiptomi határ mentén egy folyamatban lévő kísérleti program részeként.

A nemek közötti integráció kritikusai gyakran veszélyes társadalmi kísérletnek minősítik, hogy a hadseregben a nők is egyre nagyobb szerepet kapnak. Szerintük ez potenciális nemzetbiztonsági kockázatokat rejt magában. Az elképzelés támogatói viszont régóta szükséges intézkedésnek mondják, amelyet számos nyugati országban már végrehajtottak.

Az ellenzők megjegyzik, hogy bizonyos követelményeket csökkentettek a női harcoló katonákkal szemben – ami szerintük annak a jele, hogy feláldozzák a hatékonyságot –, és hogy a szolgálatot teljesítő nők nagyobb arányban szenvednek stressz okozta sérüléseket.

Egyes vallási vezetők a harci szerepet betöltő nők ellen is felléptek.

A hadsereg viszont állítja, hogy gyakorlati megfontolásokból, nem pedig társadalmi célok miatt engedi meg, hogy több nő szolgáljon harci beosztásban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp