Ortodox zsidóként fogja képviselni Izraelt a téli olimpián a 19 éves műkorcsolyázó

Hailey Kops egy rabbival is konzultált arról, hogy versenyezhet-e szombaton, amennyiben szükséges lenne.

A 19 éves Hailey Kops egy amerikai modern ortodox zsidó családból érkezik a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpiai játékokra. Kops Izraelt fogja képviselni páros műkorcsolyában, a tapasztalt Jevgenyi Krasznopolszki oldalán.

Hailey Kops és Jevgenyi Krasznopolszki

A fiatal műkorcsolyázó néhány éve kapott izraeli állampolgárságot. Bár nem él az országban, érettségi után egy évet egy jeruzsálemi midrasában, vallásos lányiskolába járt, ahol többek között a Tóra tanulásával töltötte az idejét.

Kops nem csak vallásos, de sportos családból is származik, édesanyja szintén műkorcsolyázó volt, míg édesapja jégkorongozott. Hailey szinte egy időben tanult meg járni és korcsolyázni. A testvérei is sportolnak, egyikük jégkorongozó, korábban egy izraeli csapatban is megfordult.

Kops már ifjúsági Európa- és Világbajnokságon képviselte Izraelt, így került a képbe, amikor a harmadik olimpiájára készülő 33 éves Krasznopolszkinak új párt keresett az izraeli szövetség. A nagy korkülönbség ellenére a két sportoló hamar egymásra hangolódott, három hónap felkészülést követően, tavaly szeptemberben egy németországi versenyen ötödikek lettek, ami elég volt ahhoz, hogy olimpiai kvalifikációt szerezzenek.

„Zsidóként mindig is kötődtem Izraelhez. Mindig is volt egy olyan részem, amelyik még jobban szeretett volna a részese lenni az országnak, mint amennyire eddig voltam” – nyilatkozta Kops a Times of Israelnek.

„Az, hogy lehetőségem van képviselni azt az országot, amelyhez annyira közel érzem magam, nagyon jó érzés, akár itt élek, akár nem. Az, hogy képviselhetem a zsidó népet és ezt az országot, olyasmi, amit mindig is szerettem volna megtenni” – tette hozzá.

Kops tartja a szombatot, nem utazik sábbátkor, versenyezni azonban szokott. Fiatal korában gyalog ment a csarnokba, ha szombaton volt versenye, ha túl messze volt a helyszín, akkor édesanyja intézkedett, hogy később, a szombat kimenetele után kerüljön sorra.

Később egy rabbival egyeztetett, aki azt mondta neki, hogy a versenyzés, bár nem szokás, önmagában nem számít a szombat megszegésének, mivel nincs a tiltott tevékenységek között. Kops a Ynet-nek arról beszélt, hogy inspirációt adhat másoknak azáltal, hogy ortodox zsidóként vesz részt a téli olimpián.

Hailey Kops és Jevgenyi Krasznopolszki

Az izraeli lap arra is rákérdezett, hogy mi a helyzet a vallásos zsidók számára már túlságosan lazának számító öltözettel, amelyet a műkorcsolyában viselni szoktak a női versenyzők, illetve azzal, hogy egy férfi oldalán versenyez egy olyan sportágban, ahol nélkülözhetetlen a fizikai kontaktus a felek között.

Kops erre azt válaszolta, hogy az öltözéke és az, hogy egy férfivel együtt versenyez, az ő egyéni döntése, amely keretében ő képes megélni a saját hitét, és mindez nem szimbolizálja azt, hogy ő mennyire vallásos. „Ha valakinek ez nem tetszik, az nem az én problémám” – mondta.

A Kops-Krasznopolszki páros szeretne az olimpián a döntőbe kerülni. Szerintük ha ez megvan, ott már bármi megtörténhet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp