Egy 16. századi zsidó közösség maradványait fedezték fel a Szahara peremén

A felfedezés hetekkel azután történt, hogy VI. Mohamed marokkói király elrendelte több száz zsidó emlékhely helyreállítását a királyságban.

Izraeli, marokkói és francia kutatók egy kis zsidó közösség maradványait fedezték fel Marokkóban, írja a JTA. A közösség zsinagógájának romjait a Szahara sivatag peremén található Tamanart faluban a környék zsidó helyszíneinek előzetes felmérése során találták meg.

Tamanart, Marokkó (Fotó: Wkimedia Commons)

A kutatók szerint a 16. századtól a 19. század elejéig éltek itt zsidók. A zsinagóga genizájában (levéltárában) szentírásokat, dokumentumokat és kabbalista amuletteket találtak.

Orit Ouaknine-Yekutieli, a Negev Ben-Gurion Egyetem Marokkó-kutatója elmondta, hogy a zsinagógát fosztogatók és természeti események, például áradások is megrongálták, de a kutatóknak sikerült megmenteniük a szövegeket, és további elemzés céljából biztonságos helyre szállítaniuk azokat.

A felfedezés hetekkel azután történt, hogy VI. Mohamed marokkói király elrendelte több száz zsidó emlékhely helyreállítását a királyságban, és egy évvel azután, hogy Izrael és Marokkó hivatalos diplomáciai kapcsolatokról állapodott meg. A helyreállítási terv a tamanarti helyszínt, valamint temetőket és több száz zsinagógát foglal magában.

A feltételezések szerint a zsidók több mint 2000 évvel ezelőtt alapítottak először közösségeket Marokkóban. A 20. század közepén a zsidó lakosság száma elérte a 250 000 főt. Becslések szerint mára csak 2000 zsidó maradt az észak-afrikai országban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp