Antiszemita elemek a Harry Potterben?

Emma Watson a napokban szolidaritási tett közzé a palesztinokkal, talán részben erre adott válaszként most arról cikkeznek a zsidó lapok, hogy a Harry Potter, amelynek Watson egyik főszereplője volt, antiszemita elemeket tartalmaz.

Az elmúlt években vita alakult ki J.K. Rowling, a Harry Potter írója körül a transznemű közösséggel kapcsolatos megjegyzései miatt. Most pedig egyesek úgy vélik, hogy a Harry Potter antiszemita toposzt használ, amikor goblin nevű karaktereinél, akik a varázslóvilág bankját irányítják.

goblin a Harry Potterből

A „Harry Potter” világában goblinok irányítják a Gringott’s nevű, varázslókat szolgáló bankot, ahol a kincseket földalatti alagutak és kamrák rejtélyes hálózatában tárolják. A gobelinek rosszindulatú, alacsony termetű lények, nagy az orruk és a fülük, és imádják az aranyat.

Most Jon Stewart komikus és a „The Daily Show” korábbi házigazdája nevezte ezeket a szereplőket antiszemita karikatúráknak új műsorában, a „The Problem with Jon Stewart” című epizódjában. Stewart arra számított, hogy mindenki egy emberként fog felhördülni, amikor meglátja a filmben, hogy Rowling „zsidó bankárokkal irányítja a földalatti bankot”, de döbbenten látta, hogy mindenki csak a varázslókat látta ezekben a figurákban.

A felvetés egyébként nem új keletű. Korábban Rafael Shimunov, egy progresszív aktivista és Pete Davidson is bírálta J.K. Rowlingot azért, hogy antiszemita sztereotípiákat használt fel a történeteiben.

„Az erdőket kentaurok irányítják, az iskolákat varázslók és szellemek. De ki vezeti a bankokat? Zsidók, nyilván. Apró, de annál nagyobb orrú zsidó goblinok” – mondta Davidson korábban.

Mindennek felemlegetése összefüggésben lehet azzal, hogy Emma Watson brit színésznő, akit a legtöbben a Harry Potter-filmek Hermione Grangereként ismerhetnek Instagram-oldalára posztolt egy képet, amin egy palesztinpárti tüntetés látható, előtte pedig egy – látszólag újságokból kivágott szavakból álló – felirat áll: „A szolidaritás egy ige”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 
Emma Watson (@emmawatson) által megosztott bejegyzés

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp