Több mint 90 ezren kaptak spanyol vagy portugál állampolgárságot az elüldözött szefárd zsidók leszármazottai közül

Az ezt lehetővé tévő törvények célja a 15. század végén az Ibériai-félszigeten virágzó közösségekben élő zsidók százezrei ellen indított vallásüldözési kampány jóvátétele volt.

A két ország legfrissebb adatai szerint több mint 90 000 szefárd zsidó leszármazottja vált Portugália vagy Spanyolország állampolgárává azóta, hogy a két ország 2015-ben törvényben biztosította számukra az állampolgárság megadását, számolt be az eddigi fejleményekről a JTA.

Feltérképezték, hol élnek az elüldözött szefárd zsidók leszármazottai – Kibic Magazin

Spanyolország idén nyártól állampolgárságot ad a több mint 500 évvel ezelőtt elűzött zsidók leszármazottainak. Azt persze lehetetlen megmondani, hogy pontosan hányan lehetnek jogosultak a spanyol állampolgárságra, de a becslések szerint nagyjából 3,5 millió szefárd zsidó él a világon. A legtöbbjük Izraelben. A spanyol állampolgárságra pályázóknak valahogyan bizonyítaniuk kell, hogy ők annak a zsidó közösségnek a leszármazottai, amelyet még II.

Spanyolországba legalább 153 ezer, míg Portugáliába legalább 86 ezer állampolgársági kérelem érkezett. Spanyolország 36 ezer kérelmezőnek adott eddig állampolgárságot, ami az összes kérelmező mintegy 23 százalékát jelenti. Portugália a kérelmezők 63 százalékának, azaz több mint 54 ezer embernek adott már állampolgárságot. Sok ezer kérelem elbírálása még mindkét országban folyamatban van.

A portugál kérelmezők több mint kétharmada izraeli volt, míg Spanyolországban az izraeliek aránya kevesebb mint 5 százalék volt a 2019 végi adatok szerint. Spanyolország legalább 3019 kérelmet utasított el, egy kivételével mindet 2021-ben, amikor szigorították a honosítási eljárást. Portugália csak néhány száz személyt utasított el.

A Latin-Amerikában élők akár negyede is szefárd zsidók leszármazottja lehet – Kibic Magazin

Egy új genetikai kutatás jutott arra az eredményre, hogy Latin-Amerika lakosságának a negyede származhat az inkvizíció kényszere folytán kikeresztelkedett spanyol és portugál zsidóktól. A Nature Communications folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy Latin-Amerika lakosságának egy jó része kikeresztelkedésre kényszerített szefárd zsidók leszármazottja lehet.

A Spanyolországból elűzött zsidók leszármazottai számára idén bezárul a lehetőség arra, hogy beadhassák állampolgársági kérelmüket. A spanyol törvény eredetileg csak három évre engedélyezte a kérelmeket, de a kormány kétszer meghosszabbította a határidőt, többek között tavaly szeptemberben a koronavírus-járványhoz kapcsolódó bürokratikus problémák miatt. Azoknak a kérelmezőknek, akik 2021 szeptembere előtt nyújtották be kérelmüket, 2022 februárjáig van idejük a közjegyzői hitelesítésre.

Eközben Portugália törvénye határozatlan időre szól. Azonban, miután kiderült, hogy Roman Abramovics orosz-zsidó milliárdos áprilisban állampolgárságot kapott Portugáliában, újra fellángolt az országban a 2015-ös jogszabályról szóló vita. Néhány portugál törvényhozó tavaly javasolta a törvény hatályának korlátozását, de a zsidó csoportok felháborodása miatt visszavonták a javasolt változtatásokat.

Antiszemita hullámokat vert Roman Abramovics portugál állampolgársága – Kibic Magazin

Az orosz-izraeli milliárdos egy olyan 2015-ös törvény alapján lehetett portugál állampolgár, amely az inkvizíció idején elűzött szefárd zsidók leszármazottait kárpótolja. Vitát váltott ki Portugáliában, hogy Roman Abramovics állampolgárságot kapott. A JTA cikkében arról ír, hogy Abramovics, aki a londoni Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa, a portói zsidó közösséghez való tartozásra hivatkozva kérte az állampolgárságot.

Spanyolországban a 2015-ös törvény szintén vitát váltott ki arról, hogy az inkvizíció idején elűzött muszlimok leszármazottai számára is lehetővé kell-e tenni az állampolgárság megszerzését.

Mindkét országban a hivatalos zsidó közösség ellenőrzi a kérelmeket, és csak azokat továbbítja a kormány jóváhagyására, amelyeket hitelesnek tart.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp