Nemes Nagy Ágnes nem csak nagy költő volt, hanem zsidókat is mentett a háború alatt

A 20-dik század egyik legnagyobb költője idén lenne 100 éves. Emlékére rendezvénysorozat indul.
Az 1922. január 3-án született költő a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja.

Szülei az Ugocsa megyei Halmi községből vándoroltak Budapestre az I. világháború után. Nemes Nagy Ágnes a Baár-Madas Református Leánylíceum tanulója volt, az iskola igazgatója Áprily Lajos költő volt, aki meghatározta költői pályáját. Később a Pázmány Péter Tudományegyetemen megismerte Szerb Antalt, Halász Gábort, valamint Lengyel Balázst, akivel később össze is házasodtak.

Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs

Lengyel Balázs 1942 őszétől katonai szolgálatot teljesített, hadműveleti területen volt. 1943-ban először Becsén, azután pedig a Muraközben mint karpaszományos szakaszvezető, hadapród őrmester teljesített szolgálatot. Később megszökött a katonaságtól, és Budapesten bujkált. Eközben Nemes Nagy Ágnessel több zsidót is megmentettek.

1997-ben férjével együtt posztumusz megkapta Izrael Állam Jad Vasem kitüntetését.

Nemes Nagy Ágnes csak a hetvenes, nyolcvanas években, vagyis nagyjából 50 éves korában lett a magyar irodalmi élet meghatározó személyisége, kapcsolatot tartott az emigrációban élő költőkkel, írókkal, több külföldi felolvasóesten, írótalálkozón is részt vett.

1983-ban 61 éves korában életműve elismeréseként megkapta a Kossuth-díjat, 1991-ben pedig alapító tagja lett a Magyar Tudományos Akadémián belül szerveződő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Budapesten hunyt el 1991. augusztus 23-án.

Irodalmi karaván, film és online kampány is indul a centenárium alkalmából

A 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére indított centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című irodalmi roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum. A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító Pilinszky100 centenáriumi sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes centenáriummal folytatódik – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. A rendezvénysorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében valósul meg Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes100 címmel.

A centenáriumra a Nemes Nagy Ágnes műveit 2016 óta gondozó Jelenkor Kiadó is nagy erőkkel készült, a Könyves Magazinnal együttműködésben mutatják be a #nemesnagy100 – „érzelemmel telített tárgyak” című filmet, melyet a költő szülinapján, január 3-án este tűznek műsorra a Facebook és Instagram-oldalukon (a filmben Ferencz Győző, Kustos Júlia, Lator László és Závada Péter mesél Nemes Nagy Ágnesről és költészetéről).

Kapcsolódó cikkünk:

Nemes Nagy Ágnes zsidókat mentett a háború alatt a férjével – Kibic Magazin

A költő nemrég, január 3-án lett volna 98 éves. 1997-ban Világ Igaza díjat kapott a Jad Vashemtől. Nemes Nagy Ágnes szülei az Ugocsa megyei Halmi községből vándoroltak Budapestre az I. világháború után, lányuk már itt született 1922. január 3-án. A Baár-Madas Református Leánylíceum tanulója volt, az iskola igazgatója Áprily Lajos költő volt, aki meghatározta költői pályáját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp