Az erdélyi-zsidó gyökerű polgármester, akit harmadszor választottak újra Amerikában

Ha kitölti a harmadik ciklust is, akkor Steven Fülöp lesz a város leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestere a 20. század eleje óta.

Január elsején, helyi idő szerint délután öt órakor New Jersey állam legnagyobb városában, Jersey Cityben beiktatják hivatalába a régi-új városvezetőt. Az erdélyi magyar és zsidó származású Steven Fülöpöt harmadjára választották polgármesterré. A novemberi választáson több mint kétszer annyi voksot kapott, mint kihívója.

A polgármester szülei Erdélyből kivándorolt magyar zsidók – édesanyjának húga 20 hónapos volt, amikor Auschwitzba deportálták, és odavesztek az anyai dédszülők is. A nagyapa túlélte a náci büntetőtábort, és hazatérve megtalálta a németek elől sikeresen bujkáló feleségét és lányát is. A család 1967-ben vándorolt ki Romániából, Steven már a Brooklynban született 1977-ben, és gyerekként a családi szendvicsboltban segédkezett.

Később egészen a Wall Street-ig küzdötte fel magát, ahol a Goldman Sachsnál kapott munkát tőzsdei elemzőként. Közvetlen közelről tapasztalta meg a szeptember 11-i terrortámadást, és ennek hatására felhagyott a tőzsdei karrierrel és jelentkezett az Egyesült Államok tengerészgyalogságához, később Irakban szolgált 6 hónapig.

Steven Fülöp feleségével, Jacklynnal és kisbabájukkal, Jaxonnal és kutyájukkal, Chloé-val 2019-ben

2005 májusában lépett be a politikába, amikor Jersey City belvárosában nyert, és ő lett a város közel 200 éves fennállása alatt a harmadik legfiatalabb képviselő, írja a magyarhang.hu.

2013 májusában a hivatalban lévő polgármestert is legyőzte tizenhat százalékkal, kívülről érkezőként hekkelve meg a helyi demokrata párti elitet. Első ciklusa után 78 százalékos választási eredménnyel választották újra immár demokrata színekben – 1949 óta ez volt a legnagyobb arányú újraválasztási siker. Harmadszori győzelme teljes sikert hozott, mert a városi tanácsban is az ő támogatói kerültek többségbe. Ha kitölti a harmadik ciklust is, ő lesz a város leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármestere a 20. század eleje óta.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp