A zsidó pilóta, aki harcolt Hitler ellen és meggazdagodott a karácsonyfákból

Az egykori bombázópilóta több millió fenyőfát mentett meg a kivágástól, de élete nagyobb részében a zsidó hagyományok szerint a hanukát tartotta.

Si Spiegel éppen csak 18 éves volt, amikor jelentkezett New Yorkban katonának. Egyetlen célja az volt, hogy Hitler ellen harcolhasson, és már 20 évesen az első bevetését teljesítette Belgium felett, 1945-ben pedig Berlin felé tartott egy amerikai nehézbombázó pilótájaként.

Spiegel végül több kitüntetéssel, de előléptetés nélkül szerelt le a háború végén. Úgy véli, zsidó származása miatt nem kapott magasabb rangot, és ez volt az oka annak is, hogy sok más pilótatársával ellentétben nem kapott állást a felfutóban lévő polgári légitársaságoknál.

Si Spiegel a háború alatt

Spiegelnek jó érzéke volt a gépekhez, ezért később egy kefegyárban kezdett dolgozni gépészként. Főnöke kitalálta, hogy a gépek egy részén műfenyők készüljenek, de az igazira alig hasonlító fákból alig vásároltak a vevők. Amikor viszont az ekkor már művezetőként dolgozó Spiegelt bízták meg azzal, hogy levezényelje az egyik gyártóüzem bezárását, ő felhívta az igazgatót, és közölte, ha kap egy kis időt, nagy sok pénzt lehetne ebből csinálni.

Aluminium karácsonyfa az 1950-es évekből

Miután engedélyt kapott a kísérletezésre, Spiegel igazi fenyőfákat szerzett be tanulmányozásra, majd addig alakítgatta a gépeket, amíg az igazira megszólalásig nem hasonlító, puha tüskéjű fákat nem tudott előállítani. Saját leányvállalatot kapott a gyártás beindítására, és ez az 1970-es évek közepére már évi 800 ezer műkarácsonyfát gyártott. Spiegel nem sokkal ezután, 1982-ben kilépett a cégtől, és saját vállalkozást alapított szakértelmére alapozva. A ma is létező Hudson Valley Tree vállalat hamarosan piacvezető lett a minőségi műfenyők piacán.

Egy műfenyő, amelyet Si Spiegel tervezett

„Arra számítottam, hogy jól fog menni az üzlet, de arra nem, hogy ennyire jól fog menni – mondta egy 1988-as interjúban. – Amikor az 1960-as évek elején elkezdtem műfenyőkkel foglalkozni, az emberek 95 százaléka azt mondta, soha nem venne nem igazi fenyőfát.” A cég ekkor 800 alkalmazottal működött, és 60 centistől közel 8 méteresig mindenféle típussal jelen volt az évi 3 millió darabot eladó piacon.

Spiegel megérzései még ekkoriban is jól működtek: 1993-ban sok millió dollárért adta el a cégét, még azelőtt, hogy a távol-keleti olcsó műfenyők letarolták volna a piacot, írja az mfor.hu.

Az egykori bombázópilóta, aki több millió fenyőfát mentett meg a kivágástól, ma egy Central Parkra néző lakásban éldegél. Élete nagyobb részében a zsidó hagyományok szerint a hanukát tartotta, de amikor a gyerekei még kicsik voltak, minden évben állítottak karácsonyfát is otthon, először igazit, aztán mindig a gyár aktuális legjobb modelljét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp