Antiszemita hullámokat vert Roman Abramovics portugál állampolgársága

Az orosz-izraeli milliárdos egy olyan 2015-ös törvény alapján lehetett portugál állampolgár, amely az inkvizíció idején elűzött szefárd zsidók leszármazottait kárpótolja.

Vitát váltott ki Portugáliában, hogy Roman Abramovics állampolgárságot kapott. A JTA cikkében arról ír, hogy Abramovics, aki a londoni Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa, a portói zsidó közösséghez való tartozásra hivatkozva kérte az állampolgárságot. Meg nem erősített hírek szerint ugyanis Abramovics családjának egy része, amely ma Fehéroroszországban él, szefárd gyökerekkel rendelkezik.

Roman Abramovics (Fotó: Marina Lystseva / Wikimedia Commons)

Kelet-Európa korábban sok ezer szefárd felmenőkkel rendelkező zsidónak volt az otthona. Szefárd bevándorlók alapították többek között 1588-ban a kelet-lengyelországi Zamość zsidó közösségét.

Daniel Oliveira portugál oknyomozó újságíró azonban azzal vádolta meg a Portói Zsidó Hitközséget, hogy a törvényt „arany vízummá” változtatta, ráakaszkodva a portugálok múltbéli bűneire. Oliveira azt is felvetette, hogy a Portói Zsidó Közösség és Abramovics közötti kapcsolat nem egyértelmű, és úgy vélte, hogy a portói szervezet kevésbé megbízható a kérelmek elbírásában, mint a lisszaboni zsidó közösség.

Az AbrilAbril portugál hírportál a héten vezércikkében az állampolgársági törvény felülvizsgálatát követelte, és azt sugallta, hogy Abramovics és a törvény alapján portugál állampolgárságot kapó más kedvezményezettek a befolyásukat használják fel annak érdekében, hogy a törvény változatlan maradjon.

A Portói Zsidó Közösség megerősítette, hogy ők intézték Abramovics állampolgársági kérelmét, 250 eurós díj ellenében. A lisszaboni zsidó közösségnek évek óta vannak adatai Abramovics felmenőiről, tette hozzá a portói szervezet, valamint elutasította azokat az állításokat is, amelyek szerint Abramovics honosítása bármilyen módon eltért volna a 2015-ös törvénytől és annak eljárásától.

A portói közösség azonban nem válaszolt a JTA kérdéseire, amelyek azokra híradásokra vonatkoznak, amelyek szerint Abramovics portói zsidó közösségi projekteket finanszírozott volna. A portói szervezet azt viszont elmondta, hogy az Abramovicsról szóló vita nyomán most antiszemita hullámot tapasztal a közösségi médiában.

A lap megkeresésére Abramovics szóvivője sem válaszolt.

Izraeli állampolgár lett Roman Abramovics orosz milliárdos – Kibic Magazin

Izraeli állampolgárságot kapott a Premier League-ben játszó londoni Chelsea labdarúgóklub orosz tulajdonosa, Roman Abramovics, akinek hetekkel ezelőtt lejárt brit befektetői vízumát a brit hatóságok egyelőre nem hosszabbították meg. A brit közszolgálati médiatársaság úgy értesült, hogy Abramovics hétfőn meg is érkezett Izraelbe.

Tavaly a portugál kormányzó szocialista párt visszavonta a törvény korlátozására vonatkozó terveket a helyi zsidó csoportok kritikája közepette, amelyek azt állították, hogy a javasolt változtatásokat részben antiszemitizmus motiválta. Az Európai Zsidó Kongresszus is hangosan ellenezte a változtatásokat.

A kormány a lisszaboni és portói zsidó szervezetet bízta meg az állampolgársági kérelmek hitelességének ellenőrzésével, amiért több száz eurós feldolgozási díjat számítanak fel. Egy harmadik közösség Belmontéban szintén megpróbálta megszerezni az ellenőrzéshez szükséges státuszt.

Portugália külügyminisztere, Augusto Santos Silva szerdán azt mondta, hogy Abramovics honosítása a törvényeknek megfelelően történt, és indokolatlannak nevezte az ezzel kapcsolatos bírálatokat.

A tavalyi adatok szerint legalább 76 ezren folyamodtak portugál állampolgárságért a törvény alapján, és közülük 23 ezret hagytak jóvá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp