Több ezer darvat pusztított el Izraelben a madárinfluenza

Ez a vadon élő állatokat ért eddigi legsúlyosabb katasztrófa az ország történetében, állítják izraeli természetvédelmi szakemberek.

Több mint 5 ezer daru pusztult el az izraeli Hula-völgyben madárinfluenza következtében, olvasható az Euronews híradásában. Az elhullott állatokat igyekeznek a lehető leghamarabb eltávolítani, nehogy megfertőzzenek más állatokat – köztük a tetemekből lakmározó keselyűket is.

Feltételezések szerint, a darvak baromfiólakból kapták el a fertőzést. Az izraeli mezőgazdasági minisztérium szóvivője azt mondta, a területen félmillió csirkét kellett levágni, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

Az izraeli természetvédelmi hatóság szakértője szerint további 10 ezer daru lehet fertőzött, így várhatóan az Izraelben telelő vándordarvak negyede elhullik majd a madárinfluenza következtében. Évente nagyjából 100 ezer daru érkezik Izraelbe, közülük kb. 40 ezer egyed marad az országban a téli időszakra.

A ritka esetben az emberekre is veszélyt jelentő H5N1 vírus minden évben okoz fertőzéseket a vándormadarak, így a darvak körében, de a mostanihoz hasonló pusztításra még nem volt példa Izraelben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp