A betérések befagyasztásával tiltakozik a reformok ellen az izraeli főrabbi

David Lau szerint a zsidó nép kettészakadását fogja eredményezni, ha a betérések feletti kontroll kikerülne az ortodox főrabbinátus felügyelete alól.

David Lau, Izrael askenázi főrabbija kedden közölte Naftali Benet miniszterelnökkel, hogy a jövőben nem fogja jóvá hagyni a zsidó vallásra való betéréseket, egészen addig, amíg a kormány nem áll el a betérési folyamat megkönnyítését célzó terveitől, közölte a Times of Israel.

David Lau, Izrael askenázi főrabbija

Matan Kahana vallásügyi miniszter törvényjavaslata lehetővé tenné a főrabbinátuson kívüli betéréseket, és felhatalmazná az önkormányzatokon belül működő rabbikat, hogy felügyeljék a folyamatot.

Jelenleg minden betéréshez Lau engedélyére van szükség az országban. A betérések engedélyezésének leállítása leginkább a lakosság két jelentős szegmensét, az Etiópiából és a volt Szovjetunióból érkező alijázókat (bevándorlókat) érintené. E két csoport egyes tagjainak ugyanis ortodox betérésre van szükségük ahhoz, hogy Izraelben zsidónak ismerjék el őket.

Lau úgy látja, hogy Kahana tervezete a zsidó nép kettészakadását fogja eredményezni. Egy ilyen megosztottság a főrabbi szerint helyrehozhatatlan lesz, és a jövőben bizonytalanságot fog okozni azzal kapcsolatban, hogy ki kivel házasodhat, ha a zsidó státusz kétséges lesz.

Zsidónak számít-e a petesejt? – Kibic Magazin

A tel-avivi főrabbinátus elhatározta, hogy felkutatja azokat az izraeli lombikbébiket, akik nem zsidók által adományozott petesejtből fogantak. Ők ugyanis a rabbinátus szerint nem számítanak zsidónak. Vallási vezetők már egy jó ideje vitatkoznak azon, hogy egy lombikbébi esetében a gyermek kinek a vallását kapja meg, a petesejtet adományozó nőét vagy azét, aki megszülte őt.

Kahana a Twitteren közzétett nyilatkozatában fájdalmasnak nevezte Lau lépését, és arra figyelmeztetett, hogy az hatással lesz többek között az etiópiai bevándorlókra, az izraeli hadsereg azon katonáira, akik betérési folyamaton mennek keresztül, és több ezer más, betérni szándékozó emberre.

A miniszter a Times of Israelnek adott korábbi interjúban arról beszélt, hogy azok az alijázók (Izraelbe kivándoroltak), akiknek a betérését a főrabbinátus nem ismeri el, nem köthetnek házasságot Izraelben, mivel a rabbinátus felügyeli a házasságkötéseket is. Az Izraelben végrehajtott reform és konzervatív betéréseket pedig évek óta nem ismerik el.

https://akibic.hu/2021/03/02/az-izraelben-torteno-reform-beteresek-is-szamitanak-ezentul-az-allampolgarsag-megadasakor/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp