Egy 7. századi zsinagóga bizonyítja a zsidók korai jelenlétét a török riviéra térségében

A most felfedezett korai középkori zsinagóga maradványai között egy különleges feliratot is találtak a régészek.

A 7. században épült zsinagóga maradványait a közelmúltban találták meg Side városában, nem messze a dél-törökországi Antalya turisztikai központjától. A város évszázadokon át volt zsidók otthona, de a zsinagóga felfedezéséig a késő bizánci korból származó néhány feljegyzésen kívül kevés bizonyítéka volt az ottani zsidó életnek.

Görög és héber nyelvű felirat a 7. századi zsinagóga padlóján

A maradványok között előkerült egy menóra-motívumot ábrázoló tábla, amelyen héber és görög nyelvű felirat áll, miszerint a zsinagógát egy apa adományozta fiatalon elhunyt fia emlékére. A tábla a héber salom szóval végződik.

2014 óta a török hatóságok és Side lakosai együtt próbálják feltárni a város történelmét. Ez az év fordulópont volt Side számára a kutatás és a megőrzés szempontjából egyaránt Feriştah Alanyali, az Anadolu Egyetem régésze szerint. Az ásatások vezetője az Avlaremoz nevű török zsidó lapnak azt is elmondta, hogy sok olyan munkát végeztek el, amelyet addig nem lehetett.

Side fontos mediterrán kikötőváros volt, amely Nagy Sándor által i. e. 333-ban történt meghódítása után átvette a görög kultúrát. Görög identitását egészen a 12. századi szeldzsuk török hódításig megőrizte.

A görög lakosság ezután hagyta el a várost, amelyet a 19. század végén a Krétáról érkező török muszlim bevándorlók népesítették be újra. A 20. században az antalyai turizmus fellendülésének következtében szinte kontrolálatlan építkezések kezdődtek a városban. Az ókori Side romjainak nagy része ekkor tűnt el szem elől. Beleértve a most feltárt zsinagógát is, amelyet egy régi ház alatt találtak meg. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp