Nem rendezhetnek nemzetközi versenyeket az izraeli sportolókat kizáró országok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozata azután született, hogy Malajzia megtagadta az izraeliek részvételét a fallabda-világbajnokságon.

Azok az országok, amelyek kizárják más országok sportolóit, nem rendezhetnek nemzetközi sportversenyeket a jövőben, közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A nyilatkozat azt követően született, hogy a múlt hónapban törölték a férfi fallabda-világbajnokságot Malajziában, miután az ország megtagadta az izraeli sportolók részvételét a versenyen.

A izraeli Gefen Primo a budapesti cselgáncs-világbajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Izrael és Malajzia között nincs diplomáciai kapcsolat, és az izraeliek nem látogathatják a dél-ázsiai országot. Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök egyszer azt mondta, hogy „örül annak, ha antiszemitának bélyegzik”.

„Felszólítunk minden nemzetközi szövetséget, hogy legyen rendkívül körültekintő a nemzetközi sportversenyek kiosztásakor és szervezésekor” – írták közleményükben a NOB vezetői, akik szerint a nemzetközi sportszövetségeknek írásos megerősítést kell kapniuk a versenyeket rendező országoktól, hogy minden ország részt vehet a játékokon, és sportolói egyenlő bánásmódban részesülnek.

Azok az országok, amelyek nem biztosítják az egyenlő részvételt, „kizárják magukat a nemzetközi sportesemények rendezésének jogából mindaddig, amíg minden szükséges garanciát meg nem adnak és be nem tartanak”. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp