Holtan találták a szexuális zaklatással vádolt ultraortodox gyerekkönyvírót

Chaim Walder öngyilkosságot követhetett el, miután több tizenéves lány is szexuális visszaélésekkel vádolta meg.

Másfél hónappal azután, hogy három fiatal nő szexuális zaklatással vádolta meg, Chaim Waldert holtan találták a Petah Tikvában lévő Szegula temetőben, a fia sírja mellett. A Ynet beszámolója szerint a haredi közösségben népszerű író nagy valószínűség szerint öngyilkosságot követett el.

Pedofíliával vádolnak egy izraeli gyermekpszichológust és meseírót – Kibic Magazin

13 és 15 éves korában kényszerített szexuális együttlétre két nőt az ismert izraeli ultraortodox gyermekkönyvíró és terapeuta, Chaim Walder. A botrány a Háárec nevű újság pénteki cikke alapján robbant ki, a három nő itt számolt be arról, hogy a most 52 éves író mit csinált velük korábban.

Waldert másfél hónappal ezelőtt vádolta meg három nő azzal, hogy az író korábban szexuálisan zaklatta őket. A nők akkoriban 12, 15, illetve 20 évesek voltak, és terápiára érkeztek a nevelési tanácsadóként is működő Walderhez. Tegnap pedig egy rabbinikus bíróság vezetője arról nyilatkozott, hogy 22 további lány és nő tett vallomást Walder ellen szexuális visszaélések miatt.

A Ynet szerint Walder esete annyiban különbözik a többszörös nemi erőszakkal vádolt és szintén öngyilkosságot elkövető Jehuda Mesi-Zahavétól, hogy míg utóbbi inkább a szélesebben értelmezett izraeli társadalomban volt ismert, addig Walder kimondottan az ultrortodoxok körében örvend nagy népszerűségnek. Gyerekkönyvei szinte minden haredi zsidó családban megtalálhatók.

A JTA megjegyzi, hogy míg az ultraortodox világ egy része eltávolította Walder könyveit a polcokról a szexuális visszaélésekről szóló vádak ismeretében, addig mások nem vettek tudomást ezekről. A BeHadre Haredim izraeli ultraortodox lap például úgy számolt be Walder halálhíréről hogy meg sem említették az ellene felhozott vádakat.

Sokat változott a szexuális zaklatások megítélése az ultraortodoxok körében – Kibic Magazin

Az elhallgatást és a félrenézést kezdi megtörni, hogy a haredi közösség tagjai közül is egyre többen használnak Facebook-ot, WhatsApp-ot, amely információval segíti őket a tájékozódásban. A Tel-Aviv Egyetem új kutatása szerint jelentős változás figyelhető meg az elmúlt évtizedben a haredi közösségen belül a szexuális zaklatások megítélését illetően.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp