Zsidó receptek a téli szünetre: libamáj zsidó módra

”A hideg libamáj, ahogyan a nagymama csinálta, világszenzáció. Ki ne emlékezne azokra a hideg téli, gyermekkori estékre, amikor a jó vastagon megkent libazsíros kenyérre szép vékony szeletekben rákerült a máj”.

Hozzávalók

  • 50 dkg libamáj
  • 50 dkg libazsír
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis db paradicsom
  • 1 db paprika (kisebb)
  • só ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés

  1. Széphízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
  2. Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
  3. Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
  4. A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
  5. Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
  6. Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel,sózni a tányéron islehet.)
  7. Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a “háta” emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír “ruskóját” is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejétegy csipet pirospaprikával.
  8. Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellélilahagymát, idényzöldséget.

Előkészítés: 5 perc

Sütés: 60 perc

Ajánlat:  barna kenyérrel, lilahagymával a legjobb.

Forrás: nosalty.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp