Egy vak nő 20 év után nyerte vissza látását egy izraeli kórházban

Évente körülbelül kétmillió új szaruhártya-vakságos esetet regisztrálnak. Az izraeli kórházban először végeztek ilyen jellegű, rendkívül bonyolult műtétet.

Az izraeli Beilinson kórházban elvégzett ritka beavatkozással helyreállították a 60 éves názáreti Hanan Awad látását, aki súlyos szaruhártya-betegség miatt megvakult. A komplex műtét során, amelyet először hajtottak végre izraeli kórházban, Awad lábából egy csontdarabot és egy mesterséges szaruhártyát ültettek be a szemébe.

„A műtétet a szaruhártya-betegségek legsúlyosabb eseteiben végzik, amikor nem lehet donorszövetből szaruhártya-transzplantációt végezni, sőt, ez az egyetlen lehetőség a látás helyreállítására az eddig gyógyíthatatlannak ítélt vak betegek számára” – mondta Dr. Eitan Livni, a beilinsoni Rabin Medical Center osztályvezető orvosa.

A legtöbb fejlődő országban a vakság okai között a második helyen szerepelnek a szaruhártya, a szem legkülső lencséjének betegségei. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente körülbelül kétmillió új szaruhártya-vakságos esetet regisztrálnak, írja az Algemeiner.

A kétfázisú eljárások során hétórás műtéteket kellett végrehajtani. Először egy csontdarabot vettek ki Awad sípcsontjából, amelyet vékony korong alakúra faragtak, a közepére egy 3 milliméteres lyukat fúrtak, amelybe műanyagból készült mesterséges szaruhártya került. Ennek eredményeként az orvosok létrehoztak egy szerves csontból és egy mesterséges implantátumból álló hibrid implantátumot, amelyet az érintett szembe kell beültetni.

Az implantátumot Awad bőre alá helyezték három hónapra, hogy a lágyrészek és az erek táplálják a csontot, és életben maradjon. Ebben az időszakban friss szövet nő, amely a csonthoz tapad. Az eljárás második szakaszában a sebészek a csontprotézist a körülötte kialakult erekkel együtt eltávolították, majd egy összetett műtét során Awad szeme közepébe ültették a csontkorongot a mesterséges szaruhártyával.

„Örülünk, hogy újabb áttörést hozhatunk létre a mesterséges szaruhártya területén. Ezeket a bonyolult műtéteket a világon csak néhány egészségügyi központban végeznek el” – mondta Irit Bahar professzor, a Beilinson Szemészeti Osztályának igazgatója, amely Izrael egyetlen olyan központja, ahol ilyen típusú műtéteket végrehajtanak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp