Izrael 1 millió adag koronavírus elleni vakcinát ad afrikai országoknak

Az oltások olyan országokhoz kerülnek, amelyek túl szegények ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben szerezhessék be az oltást a lakosságnak.

A kormány szerdán közölte, hogy 1 millió koronavírus elleni oltóanyagot adományoz az ENSZ által támogatott COVAX-programnak, amely oltással látja el a szegényebb országokat.

A külügyminisztérium szerint az AstraZeneca oltóanyagokat a következő hetekben eljuttatják több afrikai országba.

„Örülök, hogy Izrael hozzájárulhat és partner lehet a világjárvány felszámolásában” – mondta Jáir Lapid külügyminiszter.

A bejelentés szerint a vakcinák az afrikai országok közel egynegyedéhez kerülnek, de a pontos listát nem közölték. Izraelt szoros kapcsolat fűzi számos afrikai nemzethez, köztük Kenyához, Ugandához és Ruandához. Ezen kívül Izrael helyreállította kapcsolatait Marokkóval és folyamatban van a viszony rendezése Szudánnal az Egyesült Államok által közvetített megállapodások részeként.

A COVAX egy globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy koronavírus elleni oltóanyagot biztosítson azoknak a nemzeteknek, amelyek túl szegények ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben beszerezhessék őket.

A gazdagabb országok vásárolták fel a világ vakcinakészletének nagy részét, ami óriási egyenlőtlenséget okoz az oltáshoz jutás terén, írja az ujkelet.live.

FILE – In this March 20, 2020, file photo, a boda-boda, or motorcycle taxi, driver wears a makeshift mask made from a local fabric known as Kitenge as he looks for customers in the Kibera neighborhood of Nairobi, Kenya. As Africa braces for a surge in coronavirus cases, its countries are far behind in the global race for medical equipment. Outbid or outmaneuvered by richer nations, jolting African officials to scramble for solutions and join forces, creating a pooled purchasing platform under the African Union to improve their negotiating power. (AP Photo/Patrick Ngugi, File)
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp