Először fognak megemlékezni a holokauszt nemzetközi emléknapjáról Azerbajdzsánban

Azerbajdzsán január 27-én első alkalommal fog megemlékezni a holokauszt nemzetközi napjáról, és ezzel egyike lesz azon kevés muszlim többségű országnak, ahol megemlékezést tartanak ezen a napon.

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója. A legtöbb muszlim országban nem emlékeznek meg erről a napról, Azerbajdzsánban viszont ez most változni látszik.

Az az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor (Fotó: Fortepan / Lili Jacob)

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök a hónap elején találkozott ugyanis Marc Schneier rabbival, aki a zsidó-muszlim kapcsolatok régi szószólójának számít. Alijev ezen a találkozón jelentette be a megemlékezésről szóló döntést, és egyúttal kötelezettséget vállalt egy zsidó iskola finanszírozására Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

Schneier elmondta, hogy találkozójuk során ő kérte Alijevet erre a lépésre, és az elnök készségesen beleegyezett. Alijev azt is közölte a rabbival, hogy utasítani fogja a külügyminisztériumát, hogy egyeztessen Izrael azerbajdzsáni nagykövetével a holokauszt emléknapi megemlékezések megtervezésében.

Schneier szerint ez egy újabb lépés Aliev „páratlan szolidaritásában és elkötelezettségében az őshonos zsidó közösség, a világ zsidósága és Izrael Állam iránt”.

Alijev emellett kötelezettséget vállalt arra, hogy finanszírozza a Bakuban egyre növekvő Chábád közösség iskoláját. Az azeri elnök megkérte az ottani rabbit, hogy tájékoztassa őt, ha az iskola a jövőben bármilyen pénzügyi nehézségbe kerülne, akkor vállalja, hogy az esetleges hiányt is finanszírozza. (Jpost)

Egyedülálló múzeum őrzi a hegyi zsidók történetét – Kibic Magazin

Az évszázadokkal ezelőtt Perzsiából a Kaukázusba érkező zsidók történetét és kultúráját mutatja be a múzeum, amely egy olyan városban található, amelyet többségében a mai napig zsidók lakják. Az Euronews kulturális rovata készített egy rövid beszámolót az Azerbajdzsán északi részén található Qirmizi nevű kisvárosról, amely lakossága szinte kizárólag zsidókból áll.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp