Izraelnek súlyos vízhiánnyal kell szembenéznie az elkövetkező években

Ennek oka a globális felmelegedés okozta csökkenő csapadékmennyiség, illetve a gyorsan növekvő népesség.

Izrael az elkövetkező években súlyos vízhiánytól fog szenvedni a globális felmelegedés okozta kevesebb csapadék, illetve a gyorsan növekvő népesség miatt – figyelmeztet a Mekorot, az izraeli nemzeti vízművek által készített szakértői jelentés.

A jelentés szerint az ország lakossága 2025-re várhatóan eléri a 16 milliót, és további 8 millióval nő majd a lakosság Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A jelentés azt is megjegyzi, hogy a népességnövekedéssel együtt várhatóan az urbanizáció is bővülni fog, csökkentve a vízellátás szempontjából létfontosságú mezőgazdasági és lakatlan területeket.

A Mekorot terveiről szóló, a kormánynak átadott jelentésében a vállalat bemutatja a jövőbeli fogyasztás és az infrastrukturális szükségletek értékelését a folyamatos vízellátás fenntartása szempontjából.

Izraelben a felhasznált víz több mint 80 százalékát újrahasznosítják – Kibic Magazin

Izrael az állandó vízhiány miatt rákényszerült a hatékony öntözési és vízgazdálkodási technológiák kifejlesztésére. A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet tartott online konferenciát.

Ha jelenlegi csapadékmennyiség 75 százalékával kell számolnia, akkor Izrael gondban lesz a Mekorot szakértői szerint. A globális felmelegedés miatt márpedig kevesebb eső esik, és amikor esik, akkor rövid idő alatt nagy mennyiségek hullik le, ami csökkenti a talajban való felszívódását, és nem látja el megfelelően a mezőgazdasági szükségleteket.

A Mekorot arra figyelmeztet, hogy a sótalanításra való hagyatkozás a meghibásodások miatt kockázatos, és nem is elegendő a jövőbeli igények kielégítésére. Ezért a kormány által jóváhagyott átfogó hosszú távú tervre van szükség. A Vízügyi Szolgálat szerint egyértelműen csökken a természetes vízkészlet, amely az elkövetkező években további 30 százalékkal fog csökkenni.

A világ legnagyobb vízsótalanítója épül meg Izraelben – Kibic Magazin

A Szorek 2. elnevezésű létesítmény mintegy 35 százalékkal fogja növelni Izrael édesvíz-termelését. Az építési tender körül az USA és Kína közötti ellentétek is megjelentek. Az évi 200 millió köbméter édesvíz előállítását célzó Szorek 2. mintegy 35 százalékkal fogja növelni Izrael édesvíz-termelését, ha hatodikként csatlakozik a már működő öt, jelenlegi vízsótalanítóhoz.

Jordánia már most is vízhiánytól szenved, a fővárosban, Ammánban az ellátás heti két napra korlátozódik. Izrael már most évente 10 millió literrel segíti Jordániát, és a két ország közötti megállapodás szerint, a Kineretből kinyert vízzel ezt a mennyiséget 100 millió literre növeli. 2050-re pedig további növekedésről állapodtak meg.

Izrael vízellátása ugyan jobb, mint a szomszédos országoké, de a szakértők szerint előre kell terveznie a jövőbeli kihívásokra az infrastruktúrába való befektetéssel és a megfelelő tervezéssel. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp