Muszlimnak álcázzák magukat egy zsidó csoport tagjai, hogy a Templom-hegyen imádkozhassanak

A Visszatérés a Templom-hegyre nevű csoport külön oktatást tart a tagjai számára arról, miként álcázzák magukat muszlim imádkozónak, miközben zsidó imákat mondanak.

Egy szélsőséges zsidó csoport tagjai muszlimnak álcázzák magukat, hogy bejussanak a jeruzsálemi óvárosban lévő Templom-hegyre, ahol csendben elmondják a zsidó imákat, miközben úgy tesznek, mintha iszlám istentiszteleten vennének részt, írja a Times of Israel.

A Visszatérés a Templom-hegyre csoport egyik tagja éppen muszlimmá alakul át

A Visszatérés a Templom-hegyre nevű csoport a zsidó szuverenitást szorgalmazza a Templom-hegyen. Az izraeli biztonsági erők viszont arra figyelmeztetnek, hogy akcióik erőszakot válthatnak ki az amúgy is pattanásig feszült szent helyen.

A Templom-hegy ugyanis a zsidók legszentebb helye, de itt található az iszlám harmadik legszentebb helye is. Az 1967-es hatnapos háborút követő megállapodások szerint a zsidók látogathatják, de nem imádkozhatnak a Templom.hegyen. Izrael gondoskodik a terület általános biztonságáról, de a vallási tevékenységeket a muzulmán Vakuf irányítja.

A Visszatérés a Templom-hegyre tagjai azonban nem értenek egyet a zsidókat sújtott korlátozásokkal. Szerintük nem helyes, hogy a zsidókat csak bizonyos időszakokban, rendőri kísérettel engedik be a területre, ahol még a jelét sem adhatják annak, mintha imádkoznának.

A csoport annak érdekében, hogy megkerülje a korlátozásokat, egy jeruzsálemi lakásban oktatást tart a tagoknak arról, hogyan lehet muszlimnak beöltözve bejutni a Templom-hegyre. Megtanítják, hogyan kell hagyományos muszlim ruhába öltözni, felhívják a figyelmet, hogy imaszőnyegeket, imagyöngyöket és arab nyelvű könyveket is vigyenek magukkal a Koránról, hogy álruhájuk meggyőzőbb legyen.

Ezen kívül a tagok néha sötétebbre festik a hajukat és a szakállukat, hogy arabnak nézzenek ki. Az oktatás részét képezi, hogy a tagok megtanulják, miként lehet részt venni egy muszlim istentiszteleten, milyen mozdulatokat kell tenniük, miközben a zsidó imák szövegét mondják.

A muszlim imádkozást gyakorolja a Visszatérés a Templom-hegyre csoport egyik tagja

Egyes tagok szerint, ha lebuknak, legfeljebb letartóztatják őket, de így is megéri a számukra, hogy a Templom-hegyen imádkozhatnak. Mások úgy látják, hogy akár az életükkel is fizethetnek, amennyiben a muszlim imádkozók kiszúrnák őket, és erőszakkal lépnének fel velük szemben.

Az izraeli hatóságok folyamatosan figyelik a csoport tevékenységét, többeket letartóztattak már, és kitiltottak a Templom-hegyről, voltak olyanok, akiket rövid időre börtönbe is zártak.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság az év elején egy, a zsidók Templom-hegyi imádkozásához való jogát követelő beadványról hozott ítéletében megállapította, hogy

„minden zsidónak joga van imádkozni a Templom-hegyen, a vallásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának részeként. Ugyanakkor ezek a jogok nem abszolútak, és a közérdek figyelembevételével korlátozhatók.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp