Közeleg a karácsony, mit csináljanak a zsidók?

Rabbi vagyok és karácsony napján születtem. Az anyámat ráadásul Máriának hívják – írja Charley Baginsky brit rabbi, aki az ünnepi időszak zsidó perspektívájáról elmélkedik.

Sokszor kérnek arra, hogy mondjak véleményt vitás kérdésekről, de ezek közül a legvitatottabb az, ha a zsidókról és a karácsonyról beszélek.

Az ünneppel való személyes kapcsolatom is ellentmondásosnak és mulatságosnak tűnhet: én vagyok az a rabbi, aki karácsony napján született. Anyámat pedig Máriának hívják.

De nem csak a születésem kedvező dátuma alakította gondolataimat erről a témáról. Olyan családban nőttem fel, ahol anyám betért zsidó volt, a bébiszitterünk pedig nagyon vallásos katolikus, akinek fontos volt ez az ünnep. A gyermekeim édesapja is betért a zsidóságba, így a férjem családja is vegyes hitű, akiknek nagyon fontos a karácsony.

De mindannyian tudjuk – hacsak nem vagyunk teljesen elzárva a világtól –, hogy közeleg a karácsony. Érezzük, látjuk és halljuk bő hat héten át, ez ömlik mindenhonnan. Ez személy szerint bosszantó – emlékeztet arra, hogy mivel már nem élek Izraelben, nem lehet bulizni a születésnapomon.

Tudom, sokak számára ez az időszak azt jelzi, hogy közeleg a jól megérdemelt szabadság. Sokan szeretik, hogy ilyenkor együtt lehetnek a szeretteikkel, akiknek nem kell dolgozni,  iskolába járni. Ugyanígy vannak zsidók, akik nagyon magányosak az évnek ebben az időszakában, és róluk sem szabad elfeledkeznünk.

És akkor itt van az örök kérdés – legyen-e karácsonyfánk?!

Mindegyikünknek magunknak kell eldönteni ezt a kérdést. Nálam nincsenek karácsonyi díszek a házamban – nyilvánvalóan rontanák a születésnapomat! De a gyerekek a szezonban meglátogatják a nem zsidó családjukat, ajándékokat visznek nekik, és biztos vagyok benne, hogy lakmároznak a fákon lévő csokoládéból. Azt is fontos felismernünk, hogy egyes keresztények számára fontosabbak a díszek és a fák, mint maga az ünnep, és annak szellemisége.

Számomra a shalom bayitben rejlik ennek az időszaknak a lényege, hogy fényt vigyünk a pillanatnyilag hideg és sötét világba. Tehát akár van otthon menóránk, fánk, vagy akár mindkettő, akár egyik sem, mindenkinek sok-sok fényt kívánok ezekre a hetekre!

Charley Baginsky rabbi

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp