David Grossman izraeli író szerint a palesztin területek megszállása „apartheiddé” vált

A neves izraeli szerző, David Grossman a Galatznak, az Izraeli Védelmi Erők rádiójának adott interjújában Izrael kormányáról szólva azt mondta, hogy Izrael „apartheid” rezsimmé változott.

„Talán nem kellene többé „megszállásnak” nevezni, mert vannak sokkal keményebb elnevezések, mint például az „apartheid” – mondta az író a csütörtöki interjúban.

Az év elején hivatalba lépett, Naftali Bennett által vezetett izraeli kormányról szólva Grossman „jónak és fontosnak” nevezte az új kormányt.

„De a kormányváltás nem tudja elérni a legfontosabb dolgot: megszabadítani Izraelt a beteges gonosztól, amelyet a megszállás jelent” – mondta.

Grossman korábban az „apartheid” szót használta a megszállt palesztin területek leírására. Az író elveszített a fiát 2006-ban a második libanoni háborúban, majd egy 2018-as rendezvényen olyan izraeliek és palesztinok csoportjához szólt, akik családtagjaikat veszítették el az izraeli-palesztin konfliktusban.

David Grossman és fia, Uri

“De amikor Izrael megszáll és elnyom egy másik nemzetet 51 éven keresztül, és apartheid rezsimet működtet a megszállt területeken, akkor az már nem tekinthető már otthonnak” – mondta.

Grossmant 2018-ban az ország legnagyobb civil kitüntetésével, az Izrael-díjjal tüntették ki, a héber irodalomhoz való hozzájárulása elismeréseként. A díjat az oktatási minisztérium által kijelölt bizottság ítéli oda. Abban az időben, amikor Grossmant kitüntették, Bennett volt az oktatási miniszter, írja a jta.org.

“Tudom, hogy nem ugyanazokat a politikai elveket valljuk, de ez nem számít” – mondta akkor Bennett a The Times of Israel szerint.

Grossman műveit több tucat nyelvre fordítottak le, és gyakran foglalkoznak az izraeli-palesztin konfliktussal. Számos rangos díjat is elnyert, mint például a Man Booker-díjat és a Zsidó Könyvtanács Nemzeti Zsidó Könyvdíját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp