Holokauszt-túlélő tanúskodott egy lágerben dolgozó nő ellen

Egy 83 éves zsidó holokauszt-túlélő vallott a bíróságon kedden egy német nő ellen, aki gyorsíró volt egy náci koncentrációs táborban, és lebélyegezte apja halotti anyakönyvi kivonatát.

Josef Salomonovic volt az első holokauszt-túlélő, aki tanúskodott a 96 éves Irmgard Furchner perében, akit azzal vádolnak, hogy közreműködött az észak-lengyelországi stutthofi koncentrációs táborban 1943 és 1945 között elkövetett 11 412 ember meggyilkolásában. A nő ezt a vádat tagadja. Furchner, akit a „gonosz titkárának” neveztek, 18 éves volt, amikor gépíróként kezdett dolgozni a tábor parancsnokánál.

„Nem könnyű mindezt újra végiggondolni. Ez erkölcsi kötelesség. Nem kellemes” – mondta a bíróság előtt Salomonovic, akinek a családja Csehszlovákiából származott, miközben feltartotta apja fényképét.

Salomonovic hatéves volt, amikor apját szívbe adott halálos injekcióval megölték Stutthofban. Felidézte, mekkora fájdalmat jelentett a számára, hogy ilyen fiatalon elveszítette édesapját. Amikor egy ügyész megkérdezte, hogy akar-e bármit is elmondani Furchnernek, azt mondta: „Remélem, alvászavarai vannak éjszaka. Tudom, hogy igen.”

Arról is beszélt, hogy a nácik megfosztották anyját a ruháitól és a holmijától, és arról is, hogyan borotválták meg a fejét. Salomonovic azt mondta a bíróságnak, hogy túlélt nyolc koncentrációs tábort, köztük Auschwitzot, de Stutthofot ítélte a legrosszabbnak, írja a The Algemeiner.

„Parazitáknak minősítettek” – mondta. „Mindenki, aki nem tudott dolgozni, parazita volt. Beszálltam a marhavagonba, és persze nem tudtam, hogy Auschwitzba megyünk, vagy hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy apámat látom, amikor megcsókolt.”

Salomonovic elmondta, hogy édesanyja kérte, hogy a férfitáborból hozzák át a fiát a női táborba, meglepve látták, hogy a bátyját is elhozták az anyához. Hármuknak együtt sikerült túlélniük a tábort.

A Yad Vashem szerint összesen 65 ezer embert gyilkoltak meg a stutthofi táborban.

Furchner azt állította, hogy semmit sem tudott a náci koncentrációs táborban zajló tömeggyilkosságokról, de Salomonović kedden azzal érvelt az újságíróknak, hogy közvetve bűnös – még akkor is, ha csak az apja halotti anyakönyvi kivonatát bélyegezte le.

Évtizedek óta Furchner az első nő, akit a nácik által elkövetett bűncselekmények miatt bíróság elé állítanak, az egykori gépírónő a szeptemberi bírósági tárgyalás előtt megszökött, és letartóztatása előtt szökevénynek nyilvánították.

Kapcsolódó cikkünk:

Megszökött a tárgyalás elől az a 96 éves nő, akit náci múltja miatt állítanak bíróság elé – Kibic Magazin

Irmgard Furchner évtizedek óta az első nő, akit a náci uralom alatt elkövetett bűnök miatt idéztek bíróság elé. Taxival indult el a quickborni idősotthonból, de a bíróság helyett inkább Hamburg felé vette az irányt a 96 éves Irmgard Furchner, a stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnője – írja a BBC.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp